Wpis z mikrobloga

Pijcie ze mną kompot. Dostałem oficjalnie umowę do podpisania gdzie wypłata będzie o 50% wyższa, a firma z polskiej zamieni mi się na zagranicznego pracodawcę

Rzuciłem papierami w swojej aktualnej firmie, bo nie dało się doprosić podwyżki o 5% bo patrzą na mnie przez pryzmat stażysty jakim byłem jeszcze rok temu. W chwili przekazywania wypowiedzenia lider stwierdził że nie sądzi aby ktoś mógł zaoferować więcej niż to co miałem.

Warto być kreatywnym i negocjować w każdej możliwej sytuacji. Jeśli w jednej firmie mówią wam że wasze umiejętności są mało przydatne to może warto zmienić pracę. W mojej byłej niedługo firmie nie korzystali z tego że jestem techniczny a znam 4 języki biegle i uczę się piątego, a teraz będzie to wykorzystane i firma gotowa jest płacić za takie umiejętności

#programista15k #aryoconcent #korposwiat
  • 19
@Aryo: kurde, mam wrażenie że coraz częściej się to dzieje w branży IT, tam gdzie programowane... Mnie tez to dotyka i paru Mirków stąd :( masz może jakieś rady jak sobie poradzić z tym?
@zibizz1: to jest mało możliwe nawet z praktycznego punktu widzenia. Ktoś kto pracował 15 lat w jednej firmie gówno widział. Pracując po dwa lata w 8 firmach masz ogromne doświadczenie pod kątem technologii i różnych projektów, różnych styli zarządzania, kultur organizacyjnych.

Zwyczajnie wiesz jako senior co działa a co nie. Nie tylko w kontekście technologii ale całych projektów IT
@s---k: to ze operując tyloma językami to niemożliwe żeby być bardzo dobrym (chyba ze jesteś jakimś ultra rzadkim wymiataczem) w więcej niż 2-3. Bywalem na rozmowach kwalifikacyjnych gdzie koleś się chwalił się ze robił w paru językach a jak przyszło do zadania praktycznego to motał się i nie wiedzial jak napisać go mimo ze miał dowolność językowa ( ͡º ͜ʖ͡º)
@jaca_66: polecam skończyć narzekać i zmienić firmę, nie chce się czepiać ale narzekasz w każdym poście jak Ci zle w pracy, w branży gdzie bycie na bezrobociu liczy się w godzinach ¯\(ツ)
@Aryo: No i git. Mam podobną historię, ale poszedłem w drugą stronę - z zagranicznej firmy, która nie potrafiła docenić pracownika do polskiego przedsiębiorstwa, które potrafi zainwestować w ludzi.
( masz może jakieś rady jak sobie poradzić z tym?

@jaca_66: Na początku robiłem nadgodziny na okrągło, bo chciałem sie nauczyć ile się da. Teraz jestem zdania, że 8h to 8h, a jak robi się nadgodziny "za darmo" to nie dość że cię nikt nie pochwali, to jeszcze oczekiwania ile jesteś w stanie "dowozić na czas" ciągle rosną.
@jaca_66: aha i jeszcze jest taki paradoks, że jak narzekasz, że np. musiałeś siedzieć po godzinach, to jesteś jeszcze dodatkowo gorzej postrzegany, bo przyjmowane to jest tak, że praca jest dla ciebie zbyt ciężka. #!$%@? tam, że zrobiłeś np. 150% więcej niż jakiś typ rangą wyżej od ciebie. Tylko ten typ jak coś mu nie wychodzi to nic nie mówi i wszyscy myślą, że to taki wymiatacz a tak naprawdę on
@zibizz1: to jest mało możliwe nawet z praktycznego punktu widzenia. Ktoś kto pracował 15 lat w jednej firmie gówno widział. Pracując po dwa lata w 8 firmach masz ogromne doświadczenie pod kątem technologii i różnych projektów, różnych styli zarządzania, kultur organizacyjnych.

Zwyczajnie wiesz jako senior co działa a co nie. Nie tylko w kontekście technologii ale całych projektów IT

@programista15cm: Jak 15 lat siedzisz i utrzymujesz ten sam produkt i
@Aryo: 50% więcej jak się jest na początku kariery to standard. Spróbuj to utrzymać potem. Kumpel zrobił 50% dopiero jak przeskoczył z jednej firmy do drugiej a 3 miesiąće później do trzeciej. Stawka 200zł/h. Sam zazdroszczę
@bb89:

będziesz pisać w 5 językach w pracy?

Wystarczy że firma jest międzynarodowa i ma też kontakt z klientem albo z przemysłem gdzie nie każdy zna angielski. Wymagania mogą ci przyjść w innym języku. Kod to wiadomo że już tworzysz zgodnie z normami