Wpis z mikrobloga

23kg słodów i 240g granulatu chmielowego, 2 dni rzucania k-----i a to na wolną filtrację, a to na przypalający się garnek.

Rezultat:

- 21l RIS 25,0 blg

- 23l RIS 24,5 blg

- 22l wysłodzinowego 11,5 blg

Miało być na Birofilię 14', ale pewnie nie doleżakuje przez 6 miesięcy...

Po pracy należy się browar. Tutaj - red ale 14,5 blg, na zasypie 100% monachijski, chmielone szyszką Iunga (40g) i Lubelski (100g). Nawet pijalne.

#p--o #piwowarstwo #piwodomowe
adamczo - 23kg słodów i 240g granulatu chmielowego, 2 dni rzucania k-----i a to na wo...

źródło: comment_PWGWrWV0lq4wLuXq0cJpjSNteCEsuyiX.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@adamczo: też ostatnio uwarzyłem RISa, 25 BLG. Co mnie bardzo zdziwiło, już przy butelkowaniu był całkiem piajlny (mimo że młode p--o, ciepłe i bez gazu). Myśle że pół roku to takie minimum przy RISie i będziemy mogli powalczyć w Żywcu :)

tak z ciekawości, jakie IBU masz w RISie?
  • Odpowiedz
odpowiednio: 70 i 55 (+/- 5)

Pełnię smakową to osiągnie gdzieś za 2 lata. Za pół roku pewnie nie będzie zły, ale może być za mało na podium...

Na jakich drożdżach robiłeś?

@playand1
  • Odpowiedz
@adamczo: notthinghamy, 3 pokolenie, zahartowane pod wyższe stężenia alkoholu... ale i tak zeszły tylko do 8 BLG. W sumie to prawie 70 % odfermentowania, więc nie jest chyba źle...
  • Odpowiedz