Wpis z mikrobloga

Dronowe mirasy, mam pytanie: jak to jest z maksymalnym pułapem lotu? Regulacje mówią, że max 120m nad powierzchnią, chyba że omijamy sztuczną przeszkodę, więc jeśli chcę sfilmować wieżowiec mający np. 200m wysokości, to czy mogę się wznieść nad niego, czy to już będzie naruszenie zasad ruchu lotniczego?

W Warszawie jest sporo fajnych budynków wyższych niż te 120m, więc pytanie jak robić, żeby nie był kibel?

I żeby nie było, jeszcze nie latam, najpierw robię szkolenia, jestem noobem i chcę wiedzieć zawczasu ;)
#drony
Jcdx - Dronowe mirasy, mam pytanie: jak to jest z maksymalnym pułapem lotu? Regulacje...

źródło: comment_1636376416WTdCXV0QHHkgEATctYqq3f.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Jcdx: nie da się tak zrobić. Po pierwsze musiałbyś latać tak jak z tym po prawej, za zgodą czy raczej na zlecenie administratora budynku. Po drugie w Warszawie są też zwykle jakieś strefy że nie polatasz.
Można uzyskać zgodę prezesa ULC na loty powyżej 120 ale to duzo zachodu i papierologii. Dostajesz wtedy zgodę na konkretne miejsce czy region, ale do tego musisz opracować m.in. analizę ryzyka. I wcale nie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Jcdx: no tak. Chociaż nikt jeszcze nikogo nie zamknął za te parę metrów wyżej ( ͡° ͜ʖ ͡°) myślę że rozsądek przede wszystkim.
  • Odpowiedz
@atomic77: marzyły mi się te duże, ale sam PKiN to ponad 200m, obok powstaje aktualnie najwyższy w EU wieżowiec - tam będzie bodajże ponad 300. Tak więc tam na pewno się nie ładuję z A1/A3, głupot robić sensu nie ma. Może w przyszłości spróbuję po prostu uzyskać te zgody, kiedyś - nauczyć się robić analizy ryzyka też na pewno będzie cenne :)
  • Odpowiedz
@Jcdx: Jeśli zadajesz takie pytania, to zakładam, że masz kategorię otwartą bez vlos. W takim wypadku kategorycznie nie wolno ci latać nad postronnymi ludźmi (musisz zachować określoną odległość poziomą, chyba że dron jest naprawdę leciutki), więc o kręceniu wieżowców w Warszawie możesz całkowicie zapomnieć
  • Odpowiedz
@KsiundzRobak: bardziej myślałam o zdjęciach nocnych - po drugiej czy trzeciej w nocy to warszawskie ulice zdecydowanie nie tętnią życiem :) - i tak, wiem że nad ludźmi nie latamy, nawet lżejszymi dronami.
  • Odpowiedz