Wpis z mikrobloga

Jak ktoś chce zacząć od podstaw programowanie w c++ to książka Symfonia c++ będzie dobra czy lepiej się pouczyć najpierw innego języka a dopiero potem c++? #cpp #programowanie
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szczepqs: To niech zada sobie pytanie, ale to zajebiście ważne pytanie: co chce w życiu robić (zakładam, że 1995 w nicku to rocznik, więc najwyższa pora)? Jeśli programować to SICP jest jedną z najlepszych (jak nie najlepszą) ścieżką by programować a nie pisać programy.
  • Odpowiedz
@Out0fControl: Przeczytałem wiele i stwierdzam, że gdybym miał zaczynać na nowo to najlepszym wyborem był by SICP. Sam się uczyłem z Symfonii i książka jest naprawdę super, ale ona uczy języka a nie programować. Dodatkowo w SICPie masz sporo zadań do zrobienia samemu. Poza tym C++ jest IMHO złym, jak nie bardzo złym wyborem pierwszego języka.

@szczepqs: Skoro ma 18 lat i pisze w tym lub przyszłym roku
  • Odpowiedz
@szczepqs: Bo ma tyle dziwnych konstrukcji, niejednoznaczności i innych rzeczy, że powoduje kełbie we łbie. Lepiej już niech się uczy czystego C, ale IMHO lepiej zaczynać od nauki programowania a nie tego czym są wskaźniki i ręcznego zarządzania pamięcią. Dla tego Scheme.
  • Odpowiedz
@szczepqs: Gdzieś już kiedyś wymieniałem. Część z nich jest poprawiona w C++11, ale to i tak nic nie zmienia, a jedynie utrudnia naukę tego języka, np.

void foo(int) { puts("int"); }

void foo(char*) { puts("char*");
  • Odpowiedz