Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #michupyta

Mirasy, zmieniam robote, dostalem fajna pozycje i fajny hajsik. Wszystko sie zgadza ale boje sie, ze przed 30 przechodze na programistyczna emeryturke. Wczesniej co jakies 2 lata zmienialem prace, wieczorkiem siadalem do jakiejs nowej technologi albo spoja, caly czas probowalem szarpac do przodu. Teraz boje sie, ze juz nie bedzie mi sie nic chcialo i utkne w firmie i projekcie na nastepne 30 lat. Jak to rozwiazaliscie, co polecacie robic, zeby nie spoczac na laurach?
  • 28
  • Odpowiedz
@93michu93: ja w okolicach 35 zrobilem sobie 2 lata przerwy od it, powrot to jakies 2 miesiace gdzie musialem przysiasc do nowych technologi, ale dla mnie to bylo bardzo odswiezajace
  • Odpowiedz
@93michu93: Ja się usadowiłem z postanowieniem zostania do emerytury w wieku 35 lat. Trafiłem na takich fajnych ludzi w zespole; szczerych, dobrych mających przede wszystkim wzgląd na atmosferę i sprawiedliwość, że to powoduje, że wcale, a wcale nie myślę o przejściu gdzie indziej nawet jak ktoś by mi proponował lepsze warunki finansowe.
  • Odpowiedz
@oblesny_wujek: nie no chodzi chyba o programistyczna emeryturke. Nie oszukujmy sie, po 5 latach w projekcie to wiesz juz praktycznie wszystko, nawet wiedze domenowa powinienes miec tak wysoka, ze wiekszosc taskow bierzesz na siebie i rozwalasz wiec nawet tak naprawde nie musisz 8h pracowac, a i tak zrobisz duzo.

@FidoRS nie napisal, ze rzucil robote i zrobil sobie emeryture :P
  • Odpowiedz
@cwlmod: nie no ja i tak mam duzo zycia, boje sie po prostu, ze nie bede nic poza robota robil, tak tolanie nic (nawet glupiego algo na spoja nie naklepie) ale w sumie moze o to w zyciu chodzi :P

moze to jest czas na powrot do platyny albo moze nawet diamentu w lolu xD
  • Odpowiedz
@oblesny_wujek: Programistyczna emerytura to sytuacja gdzie od dawna nic się nie uczysz, dzień w dzień przychodzisz na 8 i wychodzisz po 16, robisz to samo, znasz wszystko, wiesz jak działa firma lepiej niż ich szefowie. A sama aplikacje znasz na pamięć.
W innych zawodach codzienność, ale dla programistów jest to sytuacja nieporządana.
A 15k to w większości mit. Programiści co nie chcą emerytury zwyczajnie zarabiają więcej, 30k netto b2b dla
  • Odpowiedz
A 15k to w większości mit. Programiści co nie chcą emerytury zwyczajnie zarabiają więcej, 30k netto b2b dla 30 latka nie jest szokująca stawka.

@happy3dprints: jest szokujaca, nie wiem skad jestes ale malo firm oferuje w ogole takie widelki. Znam wielu przekoksow, ktorzy tyle nie zarabiaja, chyba tylko jeden devops, ktory jest mega zapalencem, certyfikatami sra dla funu a w domu ma osobista serwerownie na wszystkich kubkach, prometeuszach, elasticsearchach itp
  • Odpowiedz
30k netto b2b dla 30 latka

@93michu93: to jest po prostu kolejny gościu oderwany od rzeczywistości. Wykop może wpędzać w kompleksy, że "jak to, 5 lat doświadczenia i tylko 15k na rękę, ale bieda" ale prawda jest taka, że bardzo niewielu programistów ma więcej patrząc chociażby po raportach i rozkładzie zarobków. Co nie znaczy, że nie ma takich co wyciągają i 40k
  • Odpowiedz
@93michu93: mediana zarobków w Polsce wśród developerów java mid rok temu to bylo 8800 brutto więc jak ktoś pisze że bez 15k+ jest bieda, moim zdaniem jest odklejony od rzeczywistosci. U mnie w korpo, większość devów łapie sie na wczasy pod gruszą :) więc zarabiają poniżej tego limitu, a kojarzę opowieści, że inne firmy w moim mieście płacą mniej
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac: @93michu93: no nie wiem, ja mam 29 lat i 28500 na fakturze co miesiąc wpada. Dlatego mnie nie dziwi, że tak się, bo się da.
Ale może to ja mam inaczej niż wszyscy. Low latency jakby co here. Nie znam statystyk ani rozkładów zarobków. Mówię tylko, że 30k to jest pensja, którą da się zwyczajnie zarabiać programując w javie. Dla mnie 15k jako niesamowite zarobki nieosiągalne dla
  • Odpowiedz
@happy3dprints: 28.5k z vatem czy netto? Ja nie mowie, ze sie nie da tyle zarabiac, tylko napisalem, ze to jest zdecydowana mniejszosc. W javie wiele firm nawet dla seniorow nie ma widelek do 30k, ale jesli dostajesz tyle co napisales to graty, niezly hajsik :D
  • Odpowiedz
@happy3dprints: jestem skłonny w to uwierzyć, co nie zmienia faktu że tak jak podałem wcześniej

mediana zarobków w Polsce wśród developerów java mid rok temu to bylo 8800 brutto

sprawdzałem dwa różne raporty i wyglądało podobnie, javascript podobnie, PHP trochę mniej. Zatem jeśli ktoś mówi "ale bieda, cztery lata doświadczenia i nawet nie masz 15k na rękę" jest po prostu totalnie odklejony od rzeczywistości w Polsce i pisze jakby to
  • Odpowiedz