Wpis z mikrobloga

Cześć,
zamierzam dokupić drugi monitor, który stanie się moim głównym, a po jakimś czasie chcę dokupić taki sam, a starego się pozbyć - czyli mieć 2 identyczne modele.
I teraz pierwsze pytanie do tych, którzy już pracują na dwóch monitorach, ilu calowe/jaką przekątną wybrać?
Obecnie używam już starego monitora iiyama GB2488HSU 144hz i raczej byłem zadowolony.
Monitora z odświeżaniem mniejszym niż 144hz też raczej już nie wezmę, a dodatkowo rozglądam się za takimi z matrycą IPS. Czy rozdzielczość monitora 1920x1080 w dzisiejszych czasach, to już lekki przeżytek?
Drugie pytanie, jakiej firmy monitor polecacie?
Myślałem znowu nad monitorem iiyama, bo mają w swojej ofercie 24,5'' i 27'', ale może jest coś lepszego na rynku?

Pewnie od czasu do czasu też na nich był w coś pograł.

#komputery #gry #pracait #pracazdalna #pytanie #hardware #webdev
  • 8
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Mellisuga: Mógłbyś poszukać czegoś na temat stosunku rozdzielczości od odległości w internecie, lub pójść do sklepu i popatrzeć czy dostrzegasz różnicę.

Jeżeli miałbyś sobie kupować 24,5" to raczej Full HD starczy (nie ma co przepłacać), w przypadku większych monitorów to można pomyśleć o podbiciu rozdziałki.

Format obrazu to idź raczej w standard czyli 16:9, tym bardziej jeżeli będziesz miał 2 minitory to nie będzie ci potrzebny super szeroki monitor.
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Mellisuga: Przez kilka lat pracowałem na jednym monitorze, potem laptop plus monitor, następnie dwa monitory 24" FHD, które ostatecznie zamieniłem na jednen 4k 32" (dwa razy większe pole robocze), z tym że te 32" to imho minimalny rozmiar jeśli nie chcesz skalować rozmiaru. Reasumując polecam jeden spory monitor o dużej rozdzielczości. A obecny, używany wystawić na OLX
Ja od siebie polecę modele 21:9.
Mam 34' Xiaomi Gaming oraz 29' LG WK600-W.
Byś musiał poczytać, może weszły jakieś ciekawe modele ostatnio
Pamiętaj tylko, że 34' 21:9 w wysokości matrycy jest podobny do 27' 16:9,
a wysokość 29' 21:9 to odpowiednik 24' 16:9. Powodzenia ( ͡ ͜ʖ ͡)