Wpis z mikrobloga

• 0
Jak to jest z tym kontenerem na #raspberrypi? Chcę mieć kilka programów które będą działały w tym tzw "kontenerze". Jak będzie z obsługą tych programów z terminala? Czy utworzy się jakiś oddzielny folder dla każdego programu i po wejściu w niego będę mógł sobie go dalej konfigurować? Czy jak? #linux #elektronika #pytaniedoeksperta #komputery
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Względem tej pełnej izolacji można "wybijać dziury" dodatkową konfiguracją, aby program ze środka dostawał jakieś dodatkowe przywileje/dostępy względem środowiska hosta/hostującego.

@art212: można powiedzieć, że kontenery są tak przygotowywane, aby były bezstanowe - czyli każde uruchomienie z tymi samymi parametrami daje ten sam efekt.

Stanowość aplikacji uzyskuje się przez:
➡️ albo wskazanie bazy danych jako parametr (najczęściej przez zmienne środowiskowe panujące w kontenerze LUB z linii poleceń w momencie wywołania; w obu przypadkach ustawiane
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@patrolez Załóżmy, że chcę w kontenerze mieć pihole. Czy muszę jakieś dodatkowe działania poczynić aby on mi działał jakbym go zainstalowanego normalnie (bez kontenera). Jak powiedzmy zrestartować pihole kiedy będzie w kontenerze? Komendą: sudo pihole service restart? Czy dla aplikacji w kontenerze stosuje się inne zabiegi?
  • Odpowiedz