@Djelon: Ja uważam że tylko samochody z słabymi oponami/słabym zawieszeniem/z słabym kierowca który coś odwali w czasie zakrętu (nagła kontra, spojrzenie na telefon, na nawigację itp) = może spowodować groźna sytuację na drodze. Można ten zakręt z bardzo dużą prędkością powyżej dozwolonej pokonać, nic zupełnie się nie dzieje. Jak widać na powyższym z umiejętnościami można nawet bokiem lecieć. ;)
Nazwa zakręt idiotów jest więc właściwą, tylko idiota ma problem
@Atreyu co innego wchodzić w kontrolowany poślizg a co innego jak ci furą nagle zarzuci. Do tego kolesie widać że mają wyższe umiejętności niż standardowy kierowca, który pewnie nigdy bokiem nie latał
@Atreyu: dobrze lecą. Ale to akurat prawda jest taka że jak umyślnie wpadasz w poślizg, to jesteś cały czas przygotowany na kontrę, odbicie, cokolwiek. A w sytuacji jak lecisz sobie 90, znak 60, kto na to patrzy, co chwilę jakieś znaki 50 bezsensu, więc nie zwalniasz. Kierownice trzymasz jedną ręką, nagle wpadasz w poślizg to już ciężko odratować ( ͡°ʖ̯͡°)
@Atreyu: No tak z punktu siedzenia kierowcy to rzeczywiście ten zakręt jest nietypowy. Jak się za szybko w niego wejdzie i ma się słabe opony/auto to jest klops.
@ravau: Na bardzo wielu nagraniach z tego zakrętu widać typową kolejność: kierowca przesypia właściwy moment na dohamowanie -> wchodzi w zakręt za szybko -> paniczne hamowanie -> o boże, o k---a -> paniczna i spóźniona kontra -> barierka.
@straznik_internetuf: No tak, ale jeżeli taki kierowca spotka się z poślizgiem w momencie gdy tego się nie będzie spodziewał to ma większą szanse na odbicie i opanowanie auta niż zwykły kierowca bo jednak coś te treningi dają.
pod koniec września też jechałem i byłem zdziwiony że są te ograniczenia do 60 jak leci się drogą w miarę płynnie a tu dohamowanie. Przypomniałem sobie kompilacje z tego zakrętu i faktycznie lepiej zwolnić
@exyvL: no to oczywiste ze kierowca z dobrymi umiejętnościami lepiej sobie poradzi. No ale jak ktoś sobie w zakręcie trzyma kierownice jedną ręką, druga coś zmienia w nawigacji czy piosenkę to ciężko. Oczywiście na nikogo bezpośrednio nie wskazuje, każdemu się zdarza, ale niektórym w złym momencie
Tag do obserwowania - #szybkoalebezpiecznie
Zupełnie nieregularna dawka szybkich samochodów, dobrej muzyki i nieprzeciętnych umiejętności na drodze
129/365
#samochody #motoryzacja #drift #carboners #polskiedrogi #bmw
Nazwa zakręt idiotów jest więc właściwą, tylko idiota ma problem
Ale to akurat prawda jest taka że jak umyślnie wpadasz w poślizg, to jesteś cały czas przygotowany na kontrę, odbicie, cokolwiek.
A w sytuacji jak lecisz sobie 90, znak 60, kto na to patrzy, co chwilę jakieś znaki 50 bezsensu, więc nie zwalniasz. Kierownice trzymasz jedną ręką, nagle wpadasz w poślizg to już ciężko odratować ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Oczywiście na nikogo bezpośrednio nie wskazuje, każdemu się zdarza, ale niektórym w złym momencie