Wpis z mikrobloga

Spotkaliście się kiedyś z osobami religijnymi które wam mówiły że "Halloween to święto szatana".
Ja tak, i zawsze mnie to dziwiło, co takiego szatańskiego jest w wykrawaniu dyń, zbieraniu cukierków czy oglądaniu horrorów. W moim przypadku słyszałem to od katechetki w szkole, moja klasa raczej w to nie wierzyła ale pomyślnie sobie ile może być katechetów w szkołach, którzy wpływają na te dzieci.
A jak było u was ?
  • 52
  • Odpowiedz
@Antwit: Z tym zbieraniem cukierków to akurat #!$%@? tradycja, nie dość że uczysz dzieci przyjmowania łakoci od nieznajomych to jeszcze się nażrą niezdrowym świństwem.
Co do samego święta to u mnie w rodzinie nawet najbardziej wierzące osoby mają wywalone czy ktoś je obchodzi czy nie, natomiast spotkałem się na ulicy z sytuacją gdy staruszka obrzucała przekleństwami dziewczyny przebrane za czarownice na Halloween.
  • Odpowiedz
@Antwit: wszystko co ma cechy obrzędu ale nie jest związane z jedyną słuszną religią to odwrócenie się od Boga - a więc łatwo to podpiąć pod oddawanie czci innym bogom, a to przecież dzieło szatana. Proste?
  • Odpowiedz
osobami religijnymi które wam mówiły że "Halloween to święto szatana".

@Antwit: albo spotkałeś się z #!$%@? co sami nie rozumieją w co wierzą, albo nie zrozumiałes o czym mówili ( ͡° ͜ʖ ͡°) Z katolickiego punktu widzenia to wygląda tak (bez przerzucania się błotem, mówię po prostu skąd ta 'szatańskość" się bierze):

istnieje rzeczywistość duchowa (no ba, mówimy tu o ludziach wierzących w Boga, anioły itd). A więc istnieje też duch zły, opętania itd. Tak samo jak można modlić się i prosić dobrego boga o wsparcie tak można też "zapraszać" szatana do swojego życia. Stąd Kościół uważa, za niemądre zabawy we wszelkie okultyzmu czy magie,
  • Odpowiedz
@Niedobry: No tak, masz rację co do Laveyanizmu. Co jest złego? To już długi temat i nie tutaj, wg. mnie sporo. A że są odłamy które składają ofiary to też masz rację. Po prostu dużo komentarzy wyśmiewających katolików którzy mówią o halloween, ale trochę racji mają, choć mówią ogólnikami. A jednak ten dzień różne odłamy satanistyczne czy inne religie obchodzą święto, a ja napisałem skąd się to wzięło. Tego katolicy
  • Odpowiedz
@djtartini1: Mormoni nie są Chrześcijanami aczkolwiek oni traktowali czarnych i indian z innego powodu niż predestynacja .Wierzyli że osoby czarnoskóre to coś w rodzaju demonów osadzonych w ciałach za kare a indianie to potomkowie Izraelitów którzy odrzucili Boga i zbuntowali sie .Mormoni wierzą że Izraelici popłyneli do Ameryki i osiedlili sie tam mieszając z lokalną ludnosci .sam Bóg Jezus według nich miał im sie objawić w Ameryce po swoim zmartwychwstaniu
  • Odpowiedz
@Tyrande: Współczuję, moi rodzice są dość wyrozumiali , pomimo iż mam już 15 lat to chce jednak obchodzić ten dzień. Nigdy nie rozumiałem tej nagonki na to "Święto". Po prostu zabawa dla dzieci, żadnen okultyzm.
  • Odpowiedz