Wpis z mikrobloga

#windows #windows10 #komputery #informatyka #sysops
Szukam pomysłu jak na służbowym lapku móc odpalać exeki. Niestety konto w domenie i do uruchomienia czegokolwiek musiałbym pisać maile z prośbą.
Metoda ze zresetowaniem hasła admina lokalnego raczej odpada, kiedyś będę musiał oddać kompa i będzie lipa.
Mam natomiast dostęp do biosu, myślałem o zrobieniu obrazu dysku ale takiego 1:1 jakimś linuxem. Potem wyczyścić dysk i wrzucić czysty windows. Ale trochę boję się że powrót do oryginalnego obrazu może się nie udać.
Nie wiem czy tak się da, ale dysk ma jedną dużą partycję z windą. Coś kojarzę że jest narzędzie ktore potrafi podzielić partycję na mniejsze. Wtedy teoretycznie mógłbym mieć 2 windowsy obok siebie.
Jeśli macie inne sposoby i pomysły to chętnie poczytam.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@EndriuGolara dokładnie rozszerzasz dysk żeby mial drugą partycję. Robisz to z poziomu Windowsa. Potem na tym dysku instalujesz nowy system i są obok siebie. Wiem bo sam tak mam. Jak będę chcieli łapka to usuwasz ta partycję i po temacie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@EndriuGolara: wszystko zależy od tego jak dobre macie zabezpieczenia. Jeśli firma używa własnego lekko zmodyfikowanego windows plus mają sccm to każda zmiana zostanie wychwycona... Jeśli to mniejsza firma opcja z podmiana dysku nie jest zła. Trzecim wyjściem (jeśli jest słabe security) jest z boot CD zrobić sobie dodatkowe konto administratora(lokalnego), które sobie usuniesz jak będziesz zdawal laptopa.
  • Odpowiedz