Aktywne Wpisy

JanDzbanPL +215

adisoniusz +99
Czaicie ze moja rozowa ma 30 lat i nie wie co to sa okienka, w sensie przysmak swietokrzyski? XD no myslalem ze jebne jak jej tlumacze co to jest a ona mowi ze pierwszy raz w zyciu widzi

mam dwie sieci połączone routerem do którego nie mam prostego dostępu (A), a potrzebuje, żeby komputer z sieci B, rozmawiał z komputerem (NASem) z sieci C. Czy da rade to ogarnąć bez ingerencji w A to ogarnąć?
Dłuższa wersja
Mam ESP8266 które wrzucają dane na serwer sql. Do tej pory wysyłały wszystko do serwera z MyDevil, ale stwierdziłem, że nie będę płacił za serwer, bo i tak tylko sprawdzam te dane jak jestem w domu, więc jak tydzień temu kończył mi się okres umowy to zrobiłem backup i zgrałem wszystko na NAS-Gura. Wszystko działało pięknie do czasu jak testowałem **ESPPiwnica podłączone do tej samej sieci (Gura), ale to czujnik który jest w piwnicy i potrzebowałem przepiąć go do router Dul. Dodam tylko, że z ESPPogodynka wszystko jest ok.
Problem polega na tym, że mam w zasadzie 3 routery w domu, jeden główny który dostałem od ISP (ma wyłączone wifi i dostęp mam jedynie przez support, muszę do nich pisać żeby coś na nim zmienili) i dwa podłączone do niego, które rozsyłają internet po domu. ESP_Piwnica jest podłączone do dolnego routera, a nas do górnego.
Teraz pytanie, czy da się to jakoś ogarnąć bez ingerencji w ten router po środku? Rozumiem, że teoretycznie powinienem na routerze Dul wskazać, że droga do routera Gura jest przez router Guwny, a w routerze Guwny** wskazać, która sieć jest na którym porcie, tak?
#siecikomputerowe #komputery #router
źródło: comment_16336926504xijwmQM3maSVq9AbcpAyY.jpg
Pobierz@sirgorn:
@sirgorn: guwny, dol, gora sa w tej samej domenie broadcastowej. Więc jeżeli:
Gura dostala adres od guwny: 192.168.1.2
a Dul dostal adres od guwny:
No to ten potworek powstał przez parę rzeczy.
1. do tej pory kompletnie mi to nie przeszkadzało
2. mój dostawca internetu odmówił mi założenia terminalu, a nie chciałem z routera od nich korzystać, bo nawet po zmianę hasła sieci musiałem do nich dzwonić - ba, nie mogłem nawet dziecku brata zablokować internetu, bo mi ciągle do chromecasta się podłączało ¯\_(ツ)_/¯
3. najpierw dodałem router na górze, który zainstalowałem ze względu na Oculusa
@d1sconn3cted: próbowałem to ustawić jak napisałeś, tylko lekko to zmodyfikowałem (mam inne sieci) i jak patrzę na tracert z tych moich routerów (z jednego chce spingować drugi) to pakiet idzie do routera głównego, a potem wychodzi w świat i ***
tak to wygląda
źródło: comment_1633731172BwC2DyJxBCyoTLk3k6Laby.jpg
Pobierz@sirgorn: takie zachowanie by świadczyło o tym że:
1. porty na guwny są L3 i pomiędzy routerami (guwny -> gora oraz guwny ->dol) masz inną adresację i wtedy wchodzi default route
pisałem do supportu żeby mi to ogarnęli na głównym routerze, ale odpisali tylko żebym sobie routery w ap przełączył ¯\_(ツ)_/¯
koniec końców puściłem nowy kabel i połączyłem górny router do dolnego i ustawiłem go w AP. W sumie wyszło nawet lepiej, bo teraz kontrolę nad cała siecią mam łącząc się tylko na jednym routerze
podwójny nat nadal mam i chyba nie rozumiem problemu, bo w
@sirgorn: niektóre aplikacje/gry mogą mieć problemy