Wpis z mikrobloga

@SaintWykopek: Przygotuj sobie dwa garnki. W jednym zeszklić posiekaną w kostkę cebule, czosnek, kawałek marchewki i jak lubisz papryczkę chilli. Jak całość się zeszkli, wrzuć zmieloną wołowinę i smaż. W międzyczasie na drugim garze wrzuć obrane ze skóry pomidory i grzej tak długo, aż zacznie to przypominać sos. Po wszystkim połącz i dopraw do smaku: pieprzem, solą, bazylią jeśli trzeba szczyptą cukru. Jeśli nie masz siły szczypać się z pomidorami, to
@SaintWykopek z dwóch puszek wyjdzie 6-8 porcji
średnia marchew, mała cebula, jak masz seler naciowy to 1-1.5 łodygi.
Pokroić byle jak i podsmażyć na oliwie na małym ogniu aż cebula będzie miękka. Dorzucić łyżeczkę cukru i łyżkę octu balsamicznego. Chwilę podgrzać I dorzucić ze 3 ząbki czosnku i chwilę po dwie puszki pomidorów i odmierzyć tak z 3/4 puszki wody. Zagotować i gaz na minimum. Pogotować tak z 40 min minimum aż
@SaintWykopek: Najwazniejsze to nie uzywax polackich pomidorow, pomidory musza byc wloskie, najlepiej San Marzano DOP. Mutti sie strasznje zepsulo ale generalnie nawet ich nie dop wersja jest bezpiecznym wyborem, ostatecznie cirro. Nigdy, przenigdy nie #!$%@? sie tyle sosu zeby bylo czerwone az tak, pewnje chodzilo ci o pasta Ragu, w niej pomidory sa dodatkoem a nie sosem jak keczep na zapiekance. Sprobuj tez odejsc od jedzenia z tym sosem makaronu spagetti
@SaintWykopek nie pamiętam ilości dokładnie ale to szło tak: 400g mięso wołowego mielonego Puszka czerwonej fasoli
Butelka passaty
Zioła prowansalskie
Cebula
Czosnek granulowany
Przyprawa ostra papryka