Aktywne Wpisy
Mexiii +193

wafel14 +90
#astronomia pogoda zapowiada się świetna, LG już się chłodzi 🔭
źródło: 2025-09-2018.12.583139315366472302230
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: 2025-09-2018.12.583139315366472302230
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Proszę poprawcie mnie, jeżeli się mylę.
Slip stream - czyli struga powietrza, która wytwarza się za samochodem przecinającym "czyste" powietrze, drugi samochód podążający w strudze pierwszego, dzięki niej ma mniejszy opór powietrza, co na prostej daje przewagę, gdyż przy mniejszym oporze samochód może szybciej się rozpędzać/osiągać wyższą prędkość maksymalną.
Ten efekt jest niekorzystny przy zakrętach - przy zmiejszonym oporze powietrza = efekt doziemnienia jest mniejszy, samochód musi wcześniej wytracić prędkość przez co traci na zakręcie w stosunku do samochodu poprzedzającego(który ma przed sobą czyste powietrze).
Jest to dla mnie logiczne wytłumaczenie efektu strugi w przypadku prostej oraz zakrętów.
Zatem jak zrozumieć efekt brudnego powietrza?
Sam je rozumiem jako turbuletny przepływ mas powietrza za samochodem wywołany przez najróżniejsze kształty np na przednim skrzydle itp. - proszę poprawcie jak jest tu coś źle
Czyli mam rozumieć, że te wiry przeszkadzają w wyprzedzaniu?
Na prostej? - sam slipstream pomaga na prostej (Monza), a samochody czekają do ostatniej chwili aby wyjechać zza poprzedzającego.
Na zakrętach? - w momencie wejścia w zakręt samochód natrafia na turbuletne wiry, które nie wiadomo jak wpływają na aerodynamike, przez co jest trudniej wyprzedzać?
Slyszałem też teorię, że slip stream, a brudne powietrze to to samo, tylko slip stream - prosta, brudne powietrze - zakręt
Wg tej teorii nie rozumiem jak zmiana kształtów aerodynamicznych ma wpłynąć na mniejszą ilosć brudnego powietrza skoro moc efektu na prostej/zakręcie będzie taka sama.
Dlatego trochę nie rozumiem jak przyszłoroczne samochody będą miały łatwiej podczas wyprzedzania.
#f1
https://www.youtube.com/watch?v=nivswe7Zyuc
Dirty air przeszkadza w wyprzedzaniu z tego względu, że utrudnione jest podążanie za samochodem z przodu. Idealnym przykładem są Węgry, gdzie na głównej prostej auta dzięki slipstreamowi mogą zbliżyć się do przeciwnika, ale po wejściu w zakręty dirty air powoduje, że tracą docisk i oddalają się od przeciwnika.
Ogólnie dirty air nie utrudnia
@SiennyStog: czyżby powrót wysokich skrzydeł zbanowanych bodajże w 1969?
źródło: comment_1633127560JSZoO8O7RSnJU063cVfGBd.jpg
Pobierz