Wpis z mikrobloga

  • 7
@pan-violaceus Tak. Polecam spróbować, nie używam żadnych kostek rosolowych itp. trochę grzybków suszonych daje posmak podobny do glutaminianu. A bez kawałka kapusty to dla mnie nie rosol, jakby tego było mało to dodaje jescze mała łyżeczkę miodu ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 7
@622732 Nie wiem co w tym dziwnego. Nawet zestawy warzyw w sklepie pod rosół z kapustą sprzedają. Ale ja z Małopolski jestem, tutaj rosół z ziemniakami jemy ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
  • 6
@omgoogle ja lubię na wołowinie, do tego udko z kury i jak na bogato to udko z kaczki. Ile ludzi tyle przepisów. Ja też dodaje kilka grzybków suszonych ale kapusty nie. Muszę spróbować. Lubię też czasami podpiec w piekarniku warzywa. Tak robił okrasa na yt.
  • Odpowiedz
  • 2
@kynx o to ciekawe z tym podpiekaniem, spróbuję za tydzień. Ważne u mnie jest też żeby najpierw wodę z samym mięsem zagotować, zebrać wszystkie szumowiny i dopiero po tym warzywa wrzucić. Wychodzi wtedy super klarowny rosół. No i soli dodaje zawsze pod koniec gotowania, wydaje mi się że bez soli lepiej smak z warzyw się "wyciąga"
  • Odpowiedz