Wpis z mikrobloga

@Simple-Man: sztuczne zapychanie sera, to domena biedactwa. Warto zwrócić uwagę, że to, co najczęściej jecie i zachwalacie, to wymysł polskiego, biednego umysłu.
Sernik, to danie z ponad 2000 lat historii, a Polak przyszedł, zobaczył że fajne i #!$%@?ł. Pierwsi byli Grecy - rodzynek nie dodali. Wzięli to potem Rzymianie. Rodzynek brak!
Klasyczny sernik wiedeński? Bez spodu. Wykształceni, obyci z kulturą rodacy wielkich kompozytorów i wąsatego malarza, oparli sernik głównie na najwyższej
@Klozapina: zacznij od zrobienia dwóch galaretek z 800 ml wody, bo one potrzebują najwięcej czasu. Spód: 400 gramów herbatników, dwie łyżki roztopionego masła, mleko "na oko". Kruszysz w łapkach herbatniki, zalewasz masłem i dodajesz tyle mleka, by konsystencją przypomniało kruche ciasto. Wykładasz na tortownicę (u mnie klasyczna 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa serowa: 1kg sera już zmielonego, tego gładkiego. Testowałem wiele marek, dla mnie ten z piątnicy jest najlepszy,