Wpis z mikrobloga

@ilem: Abstrahując od mema to spotkałem się z frontendowcami i backendowcami, którzy nie potrafili sobie sprawdzić czy i na jakim porcie nasłuchuje ich aplikacji ani nawet zdebugować komunikacji.
  • Odpowiedz
w przypadku komunikacji przez ssl to nie zawsze takie proste, ale na szczęście jest mitmproxy

@scriptkitty: jasne, ale mówimy o głupim sprawdzeniu otwartych portów w systemie i zrobienieniu nawet głupiego telneta do swojej apki by zobaczyć czy masz chociaż połączenie po tcp xD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 91
@Kryspin013: to jest coraz powszechniejsze. Jak pracuje z devami nie raz im musiałem wyjaśniać jak działa DNS, proxy czy po prostu serwer TCP dowolnego typu. Już pomijając fakt że często jeszcze się poprawia błędy w ich configu bo jsona nawet poprawnie zamknąć nie potrafią ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Koliat: O to to. Albo nie ogarniają, że jak coś nie idzie przez TLS to jest praktycznie jawne w sieci xD

Edit a z drugiej strony inni by szyfrowali wszystko np połączenia na loopbacku xD
  • Odpowiedz
frontendowcami i backendowcami, którzy nie potrafili sobie sprawdzić czy i na jakim porcie nasłuchuje ich aplikacji ani nawet zdebugować komunikacji.

@Kryspin013: Na bootcampach i kursach na YouTube o tym nie uczą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Kryspin013:

jasne, ale mówimy o głupim sprawdzeniu otwartych portów w systemie i zrobienieniu nawet głupiego telneta do swojej apki by zobaczyć czy masz chociaż połączenie po tcp xD

Hmmm?

Na studiach też nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ależ oczywiście, że uczą. Oni użyją tego raz w czasie studiów, a potem zapominają o istnieniu czegoś takiego skupiając się na jednej konkretnej działce. Ja po 3 latach pracy
  • Odpowiedz
Ja po 3 latach pracy nie miałem potrzeby użycia tego

@push3k-pro: Ziom, to jest wiedza podstawowa by znać różnicę między tcp a udp i potrafić chociaż sobie sprawdzić jak ci aplikacja nie działa a nie z każdym duperelem męczyć innych.

Ty pewnie z tych co "wzory skróconego mnożenia w życiu nie są mi do niczego potrzebne" xD
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Nie, ja uważam, że jak ktoś nie używa to zapomina, nawet totalne podstawy i właśnie dlatego w normalnych firmach od każdej rzeczy jest konkretna osoba lub konkretny zespół, żeby innym nie zawracać głowy pierdołami. Ja nawet teraz nie pamiętam czym się różni tcp od udp, kojarzę tylko, że jedno jest bezpołączeniowe, nigdy w pracy zawodowej mi się to nie przydało, a na studiach to miałem dekadę temu.
  • Odpowiedz
Nie, ja uważam, że jak ktoś nie używa to zapomina, nawet totalne podstawy i właśnie dlatego w normalnych firmach od każdej rzeczy jest konkretna osoba lub konkretny zespół

@push3k-pro: Ale my tu nie piszemy o jakiejś zaawansowanej konfiguracji windowsa czy jakieś czary mary z protokołami sieciowymi więc proszę cię. Jak napisałem wyżej to jest wiedza podstawowa, którą jako ktoś kto pisze aplikacje webowe powinieneś znać. Tymczasem programiści od webu nie
  • Odpowiedz