Wpis z mikrobloga

Chciałbym zrobić ten Integrationkurs, żeby to jeszcze lepiej w CV wyglądało i żeby skrócić dystans do nabycia niemieckiego obywatelstwa w przyszłości, ktoś się orientuje jak aktualnie to wygląda? Bo w necie większość informacji 2020< i kiedy najlepiej podjąć się tego kursu? Jestem 4 miesiąc tutaj, niemiecki wysoki poziom, mogę oglądać praktycznie wszystko bez napisów i rozumiem 98%~

#emigracja
#niemcy
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Serylek: idziesz na egzamin poziomujący, później już na kurs. Kończysz integrationskurs, później jeszcze jest krótki (chyba 10h) orientierungskurs jak dobrze pamiętam. Piszesz egzaminy z języka, jak zdasz to możesz wnioskować o zwrot 50% kosztów kursu. W zależności od poziomu języka możesz skrócić integrationskurs bo po prostu pomijasz podstawowe poziomy.
  • Odpowiedz
@Serylek: Ten kurs nic Ci nie da w cv. Z tego co się orientuję, to one są dla osób bezrobotnych, codziennie od 8 do 14 (nie wiem dokładnie, ale mając pracę, nie ma szans go robić). Jak znasz tak dobrze niemiecki, to tym bardziej Ci niepotrzebny. O obywatelstwo możesz się starać po 8 latach pobytu i z tego chyba minimum 5 przepracowanych, ewentualnie po 3 latach małżeństwa z Niemką. Mając
  • Odpowiedz