Aktywne Wpisy

włączając się do ruchu wpuściła mnie policja, podziękowałem im awaryjnymi z przyzwyczajenia i dostałem mandat za używanie świateł niezgodnie z ich przeznaczeniem xD
#policja #polskiedrogi #stopcham #polscykierowcy #prawojazdy
#policja #polskiedrogi #stopcham #polscykierowcy #prawojazdy

źródło: 1000029617
Pobierz
#chwalesie
wymieniłam sobie sama linki hamulcowe w rowerze i łańcuch :D
co roku po zimie za przegląd i wymianę takich głupot, i regulacje mnie kasowali 500 zł w serwisach rowerowych. a że teraz odkładam każdy grosz, to stwierdziłam, że spróbuję sama. kosztowało mnie to 50 zł za części i trochę czasu (jakieś 2,5h, jak na 1 raz to chyba spoko, następny raz będę już wiedzieć co i jak). W serwisach
wymieniłam sobie sama linki hamulcowe w rowerze i łańcuch :D
co roku po zimie za przegląd i wymianę takich głupot, i regulacje mnie kasowali 500 zł w serwisach rowerowych. a że teraz odkładam każdy grosz, to stwierdziłam, że spróbuję sama. kosztowało mnie to 50 zł za części i trochę czasu (jakieś 2,5h, jak na 1 raz to chyba spoko, następny raz będę już wiedzieć co i jak). W serwisach
A fakty sa takie, ze juz po ogloszeniu taryf gigantyczne inwestycje w USA oglosily:
- Apple
- GE
- Hyundai
- ArcelorMittal
- TSMC
- stellantis
A w branzy motoryzacyjnej ptaszki swierkaja, ze sporo fabryk ma sie zamknac w mexico i przeniesc do USA, tak jak Trumpinio powiedzial
Nie widzicie, ze europa nie ma kart, ma starzejace sie i duzo biedniejsze spoleczenstwo od USA. 3 lata nie potrafi sie ogarnac majac wojne na swoim kontynencie, a teraz ma podjac walke w wojnie handlowej z USA? Czy ktokolwiek pamieta jeszcze te zapowiedzi o (potencjalnych) 800mld inwestycji w eu?
#usa #gospodarka
Wojna celna z całym światem będzie miała ciekawy efekt, bo cały świat odpowie, jednocześnie szukając sojuszników. A do szukania ma cały świat - usa ma tylko rosję.
Wszyscy na tym stracą, ale usa najbardziej.
Nawet europejskie firmy jak VW, czy Volvo, przenosza sie z produkcja do stanow.
@grosicky: na Tajwanie jeszcze mniej, a produkcja chipow w fabrce TSMC w arizone juz sie rozpoczela i obecnie produkuje chipy w technologii 4nm. Kolejne 3 fabryki sa w produkcji, w tym jedna ma ruszyc w najblizszych miesiacach.
Honda tez juz przeniosla produkcje
@makamele: Przed chwilą ogłosili, że "wstępnie" dogadali się z Intelem ( ಠ_ಠ)
Powiem ci jak będzie: powstaną 4 fabryki do końca jego kadencji, a reszta kupi jakieś ziemię i będzie udawać, że coś tam kopie ale
@Zimny-jak-lod: produkcja miro chips to najbardziej zaawansowana, najbardziej wyrafinowana i najtrudniejsza produkcja jaka ludzkosc opanowala. Nie ma bardziej skomplikowanego procesu produkcji niz proces produkcji microchips, dlatego wielu mowilo ze nie da sie przeniesc szbyko
@Fury_Warrior: Tesla jest w 100% produkowana w USA. Cena Tesli w USA jest kilkanascie/kilkadziesiat (zaleznie od modelu) tansza w USA niz w Europie (gdzie tez jest produkowana).
Chevy, w 70-90% produkuje
@dzony77: fabryki sa coraz bardziej zautomatyzowane a automatyzacja produkcji bedzie tylko postepowala. AI tez zrobi swoje.
W USA jest bardzo tania energia, tak na prawde USA mieszcza sie w czolowce jesli chodzi o jak tania