Wpis z mikrobloga

Czego używacie do przechowywania sypkich rzeczy? Interesuje mnie przechowywanie różnych typów mąki, ryżu i kasz. A konkretnie to dwa zagadnienia:
- do szafki w kuchni gdzie mógłbym trzymać 2-5 kg. Wszelkie gumowe uszczelki, zatrzaski / klipsy, możliwość odsysania powietrza mile widziane.
- do garażu / spiżarni. Chciałbym sobie dla testu kupić kupić większy wolumen ryżu (widzę, że są po 25kg), ale przypuszczam, że trzymanie go w zakupionym worku na dłuższą metę i tak ściągnie wilgoć. Na ile takie pojemniki pozwolą utrzymać żywność i na jak długo one pozwolą zachować je przed zepsuciem.

#gotujzwykopem #kiciochpyta
inb4 ale taguj #preppers
  • 8
@wielkaberta: używam zwykłych litrowych słoików, tylko do mąki mam taki duży słoik chyba 2 litry żeby cała paczka mąki na raz weszła. Jak np. cała paczka kaszy nie wejdzie do słoika to bardzo mocno zawijam paczuszkę i obwiązuję gumką albo jeszcze do woreczka wkładam i wykorzystuję najpierw. Duży 5kilowy wór ryżu trzymam na pawlaczu szczelnie zawinięty w worek i tylko uzupełniam podręczny słoik.