Wpis z mikrobloga

Mam problem z #ubuntu . Postanowiłem zainstalować mysql - i już z tym były problemy bo pisał, że nie ma połączenia z internetem choć było. Po jakimś czasie się udało. Druga sprawa to aktualizacja innych pakietów (nazbierało się przez wakacje, nie uruchamiałem wtedy lapka). Też nie chciały się instalować z powodu braku połączenia z internetem, coś ruszyło, aż w końcu coś się jebło i stanęło w miejscu. Wyskoczył komunikat, że trzeba pakiety ponaprawiać poleceniem "sudo apt-get install -f", co grzecznie wykonałem. I co ? pousuwał wszystko co znalazł. Teraz mam system bez żadnych belek ani tego paska z ikonkami po lewej stronie. Nie da się wejść do terminala (crtl+alt+t), mogę za to stworzyć folder, dokument albo otworzyć plik pdf który był na pulpicie. Zachowała się też Firefox który działa :) Nie potrafię się wklikać w terminal.

Teraz moje pytania:

1) Jak przywrócić system do postaci sprzed "sudo apt-get install -f" ? W GRUBie mam wybór "Previous Linux versions" Ale żadna z nich nie sięga aż tak dawno.

2) Jestem obrażony na ubuntu. Która dystrybucja Linuxa jest lepsza ?

#ubuntu #linux
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marooned: w ubuntu i debianie do terminala wchodzisz przez: ctrl+alt+F(1-6). ctrl+alt+F7 wracasz do pulpitu.

Jak nie potrafisz instalować pakietów przez terminal, to korzystaj z Centrum Oprogramowania.
  • Odpowiedz