Wpis z mikrobloga

@mepps: Mnie ciekawi jak tego kota przetransportowali i im nie spierdzielił xD. No wiem samolotem przylecieli do MIŃSKA na wizie turystycznej ... ale oczywiście MEDIA nie piszą nić o tym ... ale ciągle jak im ten kot nie ucieka ! Ja bym na miejscu tego kota uciekł na Polską stronę = staje się własnością Państwa jako zwierzyna leśna = trzeba go odstrzelić :(
@xqwzyts: a jak polscy uchodźcy wylądowali w Iranie? To też im mówili - idźcie sobie do bliższego kulturowo kraju? Do sąsiadującego?

W ogóle jakoś szybko przeszli z afganu do Polski. Zupełnie jak by ktoś ich celowo tam przerzucił ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Żyjemy w XXI wieku. Są samochody, pociągi itd.
@mepps nie wiem skąd się bierze #!$%@? o tym że to biedni ludzie. Biedni ludzie nie mają dziesiątek k USD żeby zapłacić mafiom za transport. Nie są to więc jacyś pastuchowie nie znający zachodniego życia jak próbuje ich przedstawić prawica. Oni nawet ubierają się w zachodni sposób, więc pewnie bez problemu by się asymilowali
@dziaru samochody i pociągi? Czyli posiadają paszporty jeśli pokonali lądem kilka granic po drodze. Więc niech starają się o pobyt ścieżką administracyjną.
Żeby dostać się na Białoruś w rejon bezwizowy musisz mieć zaproszenie z tamtejszego biura podróży, ubezpieczenie, info gdzie będziesz nocował i zieloną kartę i deklaracje jeśli jedziesz autem. A ty myślisz że grupa ludzi przyjechała sobie od tak i koczuje pod granicą Uni.
Weźmiemy tych to Łukaszenka sprowadzi kolejnych, i
@xqwzyts: nie wiem jak się dostali. Może przekupili kogo trzeba. Przecież uchodźcami nie są biedni ludzie. Biedni umierają na miejscu.
Jakbym był Afgańczykiem to też starałbym się przedostać do Europy zachodniej, a nie żyć w obozach dla uchodźców w Pakistanie czy Uzbekistanie.
Natomiast kwestie formalne to zupełnie inny temat.
a jak polscy uchodźcy wylądowali w Iranie? To też im mówili - idźcie sobie do bliższego kulturowo kraju? Do sąsiadującego?

@dziaru: No i przecież poszli. Iran był dla Polaków tylko przystankiem, a nie miejscem docelowym. Poza tym znaleźli się w Iranie bo sąsiadował on z ZSRR, które Polacy opuszczali. Nie mijali po drodze kilku innych państw.