Wpis z mikrobloga

Dam taki protip na autostrade:

Jak jedziecie na prawym pasie 120 km/h i zblizacie sie do TIRa, a na lewym w oddali widzicie zblizajacy sie samochod to macie 2 rzeczy do wyboru:

1) Docisnac gaz i wyprzedzic sprawniej TIRa, nastepnie zjechac na prawy i odpuscic gaz do swojej stalej predkosci
2) Odpuscic gaz (moze nawet troche przyhamowac) i poczekac az ten z lewej przejedzie

czego NIE robic:
Wyjechac z wasza predkoscia na lewy pas i przyblokowac goscia jadacego 140+

PS: to ze przyspieszycie na chwile te 20-30 km/h nic Wam nie zaszkodzi, a nawet przeciwnie - szybciej wykonany manewr moze wszystkim pomoc

#protip #samochody #logikarozowychpaskow
  • 376
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kaczuszkaa:
No to wypadaloby rozgraniczyc wyprzedzanie kiedy zmuszasz kogos do hamowania o wyprzedzania kiedy zmuszasz kogos do zdjecia nogi z gazu. Bo nawet wariant nr 2 jest widze dla wykopkow niedopuszczalny. A jeszcze zeby tak manewr zakoczyc majac ledwie 30km/h przewagi nad wyprzedzanym tirem. Hurr durr!
  • Odpowiedz
  • 0
@HeadH no to popatrz, musisz odszczekac swoję słowa bo katalogowo duster ma 9.6 do setki ¯_(ツ)_/¯

Czyli jednak nie jest gówniany
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Makak87: chyba nie do końca zrozumiałeś co napisał OP.
Skroce do kilku słów.
Jeżeli wyprzedzasz to przyspiesz żeby nie spowalniać tych jadących szybciej lewym pasem albo wyprzedzaj wtedy kiedy na lewym jest tyle miejsca żeby nikt jadący nim nie hamował z powodu twojego wolnego wyprzedzania.
  • Odpowiedz
Ja p------e, wykopki to jednak mają nierówno pod kopułą. Wymuszą pierwszeństwo, zaryzykują własnym zdrowiem i dobytkiem bo ktoś inny przekracza prędkość i c--j ma zwolnić. Ryzykować żeby mieć rację to trzeba mieć tak zryty dekiel pierwszorzędnie.
  • Odpowiedz
  • 2
@KarmelowyJeremiasz: Mam prawo wyprzedzić tira jadąc 120 km/h. Ten co z--------a powinien odpuścić, bo to on jest potencjalnym zagrożeniem na drodze, a nie ja.

@evexeed: zagrożeniem jesteś ty jeżeli zmuszasz kogos do hamowania albo zmiany kierunku jazdy swoim manewrem. Polecam kodeks drogowy do poduszki.
  • Odpowiedz
@Makak87: chyba nie do końca zrozumiałeś co napisał OP.

Skroce do kilku słów.

Jeżeli wyprzedzasz to przyspiesz żeby nie spowalniać tych jadących szybciej lewym pasem albo wyprzedzaj wtedy kiedy na lewym jest tyle miejsca żeby nikt jadący nim nie hamował z powodu twojego wolnego wyprzedzania.

@kodishu:
Bardzo dobrze zrozumialem. Jedziesz 120, wyprzedzasz zestaw jadacy 90 to masz przyspieszyc do 140 bo ktos z tylu bedzie musial wytracic troche ze swojej predkosci.
  • Odpowiedz
  • 0
@Makak87: to co opisałeś jest ewidentnym wymuszeniem pierwszeństwa.
Wyprzedzaj sobie nawet i 90km/h ale wtedy kiedy nikt jadący lewym pasem nie jest z tego powodu zmuszony do hamowania albo zmiany kierunku jazdy
  • Odpowiedz
@kodishu: Nic nie mówiłem o jakimkolwiek zajeżdżaniu drogi, wiem że może i jechać 250 km/h i będzie to moja wina. Mówię o sytuacji gdzie auto na lewym pasie jest daleko. Uznałem, że jest to na tyle oczywiste, że nie trzeba o tym wspominać.
  • Odpowiedz
@Makak87: to co opisałeś jest ewidentnym wymuszeniem pierwszeństwa.

Wyprzedzaj sobie nawet i 90km/h ale wtedy kiedy nikt jadący lewym pasem nie jest z tego powodu zmuszony do hamowania albo zmiany kierunku jazdy

@kodishu:
Z kodeksem to sie Ty zapoznaj. Bede sobie jechach nawet 100kmh i tak dlugo, jak dlugo swoim manewrem zmiany pasa, nie zmusilem Cie do gwaltownego hamowania/zmiany toru jazdy to kolo wuja mi lata na ile
  • Odpowiedz
  • 0
@evexeed: muszę cię cytować żebyś wiedział co piszesz???

Jedziesz 120, wyprzedzasz zestaw jadacy 90 to masz przyspieszyc do 140 bo ktos z tylu bedzie musial wytracic troche ze swojej predkosci. Masz samochod/umiejetnosci/cebulionow na wache ktore pozwalaja Ci jechac 120 na godzine..... to jedziesz 120.
  • Odpowiedz
  • 0
@kodishu:

Z kodeksem to sie Ty zapoznaj. Bede sobie jechach nawet 100kmh i tak dlugo, jak dlugo swoim manewrem zmiany pasa, nie zmusilem Cie do gwaltownego hamowania/zmiany toru jazdy to kolo wuja mi lata na ile Ty bedziesz musial ostatecznie zwolnic. Masz dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze, a jednym z takich warunkow jest poruszajacy sie wolniej od Ciebie pojazd, obecny na Twoim pasie ruchu.

@Makak87: zrób
  • Odpowiedz
@KarmelowyJeremiasz: Nie marnuj czasu na tych płaczków którzy jedyny kontakt z prowadzeniem auta mieli u taty na kolanach. Każdy rozsądny kierowca zanim rozpocznie manewr wyprzedzania/wymiajania spojrzy 2 razy w lusterka czy pas jest wolny.
90% kierowców tak właśnie się zachowuje, praktycznie nigdy nie spotykam się z sytuacją żeby ktoś sie komuś w--------ł przed maskę bo jaśnie Pan chce wyprzedzić.
Dlatego większość płaczu na wykopie obrońców nowego taryfikatora nie ma pojęcia
  • Odpowiedz
@kodishu: Istnieje coś takiego jak uprzejmość na drodze. Nie utrudniasz i nie w---------z się innym tylko dlatego żeby tobie było lepiej. Widzisz auto w lusterku jadące szybciej od ciebie to poczekaj chwilę i je przepuść. Dzięki temu ty unikniesz "jazdy sebka na zderzaku" i osoba na lewym pasie w spokoju przejedzie obok.
  • Odpowiedz
  • 0
@kodishu:

A jakies argumenty ad meritum?

@Makak87: ostatni raz bo mi się nie chce robić za nauczyciela "wykopowych ekspertów", którzy wiedzę czerpią z chłopskiego rozumu.

Art. 22. [Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu; zakazy
  • Odpowiedz