Wpis z mikrobloga

Dam taki protip na autostrade:

Jak jedziecie na prawym pasie 120 km/h i zblizacie sie do TIRa, a na lewym w oddali widzicie zblizajacy sie samochod to macie 2 rzeczy do wyboru:

1) Docisnac gaz i wyprzedzic sprawniej TIRa, nastepnie zjechac na prawy i odpuscic gaz do swojej stalej predkosci
2) Odpuscic gaz (moze nawet troche przyhamowac) i poczekac az ten z lewej przejedzie

czego NIE robic:
Wyjechac z wasza predkoscia na lewy pas i przyblokowac goscia jadacego 140+

PS: to ze przyspieszycie na chwile te 20-30 km/h nic Wam nie zaszkodzi, a nawet przeciwnie - szybciej wykonany manewr moze wszystkim pomoc

#protip #samochody #logikarozowychpaskow
  • 376
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kaczuszkaa:
To tak wg Ciebie. Pamietaj ze wg vikopkow zmiana predkosci o 10-20% na dystansie kilkuset metrow takim wlasnie wymuszeniem jest. Zrobilem dzis troche za kolkiem, po miescie po wiochach, po autostradach. Takich ''wymuszen'' to mi ludzie zrobile z 50 lekko. Ruchem drogowym sie to nazywa.
  • Odpowiedz
Uwielbiam takie p--------o kierowców co od roku mają prawko :D krul szosy leci lewym 140 przez pół kraju, a jak już się zatrzyma to wrzucą wpis na wykop o tym jak to z---------ł.
  • Odpowiedz
@Cryptograph: Nie może. Straci cale 000000,1 sekundy. Ludzie myślą ze jak jadą 30 km niż reszta na autostradzie na krótkim odcinku trasy to oszczędzają w c--j czasu a tak na prawdę jest to kilka minut albo wcale. Najlepsze dzbany to ci co się przeciskają przez korki zmieniając co sekunda pas xD
  • Odpowiedz
@Makak87: Ja po mieście tego nie traktuje nawet jak wymuszenie, bo i tak ciasno, zreszta w mieście głównie jak ktoś wrzuca kierunek, to go puszczam, bo to czy ja będę za nim na jednych światłach czy przed nim nie ma żadnego znaczenia :)

Edit.
No i nie będę oszukiwał, przyspieszam na lewym pasie, żeby skończyć jak najszybciej manewr wyprzedzania. Może dlatego nikt mnie nie pogania długimi :(
  • Odpowiedz
@enron: kierowca nie ma prawa nic założyć, wręcz przeciwnie, ma obowiązek stosować zasadę ograniczonego zaufania czyli ma obowiązek założyć że pojazd obok może nie stosować się do przepisów. A to że ktoś leci na lewym pasie 160 nie zwalnia cie z obowiązku ustąpienia pierwszeństwa

@Piotszak: trochę przeinaczasz. Zakładać należy, że ogół kierowców stosuje się do zasad PoRD, a nieliczni mogą coś o---------ć. To po pierwsze.
Po drugie, jeśli kierowca jadący
  • Odpowiedz
@Mac02: Jeśli dobicie do 100km/h zajmuje samochodowi circa dwucyfrową liczbę sekund to jest to przyspieszenie gówniane. Na Twoim filmie prędkość na początku wynosiła ponad 20 km/h a i tak zeszło 10 sekund aż dobił do setki. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Makak87: Ja po mieście tego nie traktuje nawet jak wymuszenie, bo i tak ciasno, zreszta w mieście głównie jak ktoś wrzuca kierunek, to go puszczam, bo to czy ja będę za nim na jednych światłach czy przed nim nie ma żadnego znaczenia :)

@Kaczuszkaa:
No i jak tak samo. Jak mi ktos w gruzie/vanie/ciagnac przyczepke wrzuca na autostradzie kierunek, to zrzucam noge z gazu, blyskam i puszczam. Nie wiem
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
PS: to ze przyspieszycie na chwile te 20-30 km/h nic Wam nie zaszkodzi, a nawet przeciwnie - szybciej wykonany manewr moze wszystkim pomoc

@KarmelowyJeremiasz:

W czym dokladnie?

Jak ktos ma fure i umiejetnosci ktore pozwalaja na bezpieczny przejazd z predkoscia przelotowa w okolicach 120km/h to sie
  • Odpowiedz
  • 0
@Cryptograph: dlaczego ma odpuszczać skoro jest w trakcie wyprzedzania. Ty zmieniając pas masz obowiązek zrobić to bezpiecznie bez wymuszania pierwszeństwa. Co za pokrętna logika usprawiedliwiania wjeżdżania komuś pod zderzak na szybki pas
  • Odpowiedz
@Makak87: Tutaj się niestety nie zgodzę :(. Autostrada i droga szybkiego ruchu to nie jest miasto. Jeżeli nic za mną nie jedzie, przynajmniej blisko, a ja już podjąłem manewr wyprzedzania, to osoba na prawym pasie w lusterku tez widzi, ze za mną np nikogo nie ma. Dlaczego wtedy wjezdza mi pod maskę i zmusza mnie do hamowania? Temat jest ogólnie trudny. Ja tam traktuje jako zajechanie drogi na autostradzie skrócenie
  • Odpowiedz
@KarmelowyJeremiasz: Właśnie dlatego po polskich pseudodrogach nie da się jeździć płynnie; w całym cywilizowanym świecie zapinasz tempomat i elo a tu ciągły rozrzut prędkości od 70 do 170, nie możesz wyprzedzać płynnie bo wykopowy mistrz kierownicy chce jechać szybciej a jak już wyprzedzisz przyśpieszając, to nie zapominaj dać po heblach przed zderzakiem wyprzedzonego samochodu, bo przecież takiemu geniuszowi nie powiedzieli w banku, że samochód hamuje też silnikiem, nawet jak ma
  • Odpowiedz
Dlaczego wtedy wjezdza mi pod maskę i zmusza mnie do hamowania?

@Kaczuszkaa:
I znowu. Mowimy o bezczelnym w------u sie komus pod kola czy moze o zmianie pasa ktora powoduje ze bedacy na lewym pasie pojazd musi na przestrzeni kilkuset metrow wytracic jakies 20% predkosci?

IMHO wykroczenie to to nie jest. Tak jak nie jest wymuszeniem wlaczajacy sie do ruchu samochod ktory przyspieszajac do 50km/h spowodowal ze na przestrzeni 100 metrow wytracilem ok
  • Odpowiedz
  • 1
@Makak87: oczywiście. Warunek jest taki żeby twoje wyprzedzanie 120 km/h nie doprowadzało do hamowania tego który jedzie pasem lewym bo wtedy to już jest wymuszenie pierwszeństwa. Zrób to wtedy kiedy masz na to wystarczająco miejsca na lewym pasie.
  • Odpowiedz
@Makak87: Nie, ja nie mówię o 20%. Hamowanie mnie ze 140 do 95, to nie jest 20% :(. Do tego tak jak mówię, trzymam odstęp 70 metrów +- na autostradach, czyli nie ma mowy o wytracaniu prędkości na odcinku kilkuset metrów. Bo z tym się zgodzę, lepiej zdjąć nogę z gazu jak już ktoś jest w połowie tira niż mu siadać na zderzaku. Ale są niestety ludzie, którzy chyba po
  • Odpowiedz
@Makak87: oczywiście. Warunek jest taki żeby twoje wyprzedzanie 120 km/h nie doprowadzało do hamowania tego który jedzie pasem lewym bo wtedy to już jest wymuszenie pierwszeństwa. Zrób to wtedy kiedy masz na to wystarczająco miejsca na lewym pasie.

@kodishu:
No widzisz. A OP i reszta januszerki to sie domaga zeby na lewym pasie PRZYSPIESZAC majac jakiego ulana na tylnym zderzaku. Brak wyzej wymienionego to uwaga:
-brak troski o
  • Odpowiedz