Wpis z mikrobloga

Po 15 latach wracam do akwarium. Plan był... Kostka w stylu iwagumi. Wszystko było super. Roślinki mogłem bardziej rozszczepic, bo za gęste kępy teraz są... W każdym razie wszytko ładnie rosło, aż coś mnie podkusilo i wyczyscilem filtr po dwóch miesiącach. Oczywiście wszystko w wodzie akwariowej. No i wywalilo mi glony... aktualnie walczę. Akwarium mialo całe zielone szyby, ale z tym chyba się uporalem. Teraz natomiast między trawa, i na kamieniach mam gloniasty mech. Jakiś pomysł jak się pozbyć? #akwarystyka #akwarium
asxx3 - Po 15 latach wracam do akwarium. Plan był... Kostka w stylu iwagumi. Wszystko...

źródło: comment_1628059038YOaEyihQAFY1T8ToTZ2VmQ.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@asxx3: najważniejsze to ustabilizowanie parametrów wody. Ogólnie to przedawkowywanie carbo mi uratowało pare razy dupe w takich sytuacjach, można też to lać stdzykawką prosto w najbardziej zaglonione miejsca.
  • Odpowiedz
@niepoprawny_marzyciel: Przy walce z szybami stosowałem szczoteczkę, bo na kamieniach tez trochę było, i niestety filtr mimo 400l/h nie ogarniał całego syfu, który się podnosił. I później wywalało ze zdwojoną siła... Świece jeneca x5 6W. po 8h dziennie. Od 14-22. Podmiany robię co dwa dni woda destylowana.
  • Odpowiedz
@Janusz2012: Aktualnie to przez 3 dni wlałem cała buteleczkę bakterii i wyłaczyłem światło. Od wczoraj powrót ze światłem i teraz pytanie właśnie jak się tego pozbyć, jeżeli powiedzmy zatrzymałem proces rozrostu. Mechanicznie próbowałem czesać trawę, ale mimo wszystko wyrywam ją, a posadzić później w to samo miejsce to graniczny z cudem.
  • Odpowiedz
@niepoprawny_marzyciel: Rosnąc to rosną, sam widzisz że z kilku sadzonek mam całe zielone dno. Tylko przez te glony nie ma kontrastu z jasnymi kamieniami i jakoś wizualnie to nie przemawia do mnie. W takim razie dodatkowo zrobię im dzisiaj strzyżenie, bo to też pobudza wzrost.
  • Odpowiedz
@little_muffin: Po miesiącu od startu zbiornika wpuściłem 8 sztuk i wszystkie padły (,). Może za wcześnie... w każdym razie, myślałem o konkurencji dla otosków w postaci ślimaków. Myślę, że jakieś dwa helmety miały by co robić w wolnych chwilach ;-)
  • Odpowiedz
@asxx3: a zrobiłeś im aklimatyzację? Testowałes wodę i jakie parametry? Krewetki wola troszkę wyższe pH. U mnie się strasznie denerwowały jak było za niskie. Jak wszystkie padły to coś ewidentnie nie tak.
  • Odpowiedz
@little_muffin: Tak zrobiłem, 1,5h trzymałem i dwie dolewki. Woda jest średnio twarda, głównie przez kamienie, które lekko zatwardzają wodę. Pewnie masz rację, że coś im nie pasuje, ale nie bardzo chce mi się sprawdzać te wszystkie parametry, skoro rybki przyjęły się super. Mają bardzo ładne żywe kolorki. Jedyne co zauważyłem to białe kreski na pancerzykach sakur, jakby chciały wyjść z pancerzyka, a nie mogły. Zastygały w takiej pozycji i później
  • Odpowiedz
@asxx3: częsty problem z krewetkami. Jak nie mogą zrzucić pancerza to umrą. Jeśli właśnie parametry wody są nie tak to są za twarde, często pod wpływem stresu też zrzucają pacerze i jak się nie uda to umrą. Niestety są delikatne. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Jaki poziom no3 i po4? Łapiesz się we współczynnik Redfielda? Jak będziesz przedawkował carbo to krewetki byś musiał przełożyć bo nie przetrwają kuracji.
  • Odpowiedz