Wpis z mikrobloga

@bartez1124:
Cytuje "Uważam, że na smak potrawy wpływają nie tylko użyte składniki czy technika, ale również to na ile znamy jej historię oraz kontekst kulturowy".

Oj coś chyba się nie zgadza. W przepisie z quesadilla OP twierdzi że to kuchnia tex-mex a jest udowodnione że ta potrawa ma pochodzenie z czasów kolumbijskich. Jest o tym odpowiedni info na Wikipedii (esp). Tłumaczyłem OPowi że to jest błąd ale OP wie lepiej
kebab będzie potrawą polska lub niemiecką


@Ice_Glaze: Właściwie Doner-Kebab powstał w niemczech. Został wymyślony i spopularyzowany przez Tureckiego emigranta który założył i rozkręcił Swój biznes w Berlinie. To w ogóle jest jeszcze bardziej multikulturowa sprawa ponieważ idea opiekania mięsa na pionowym grillu i skrawania w miarę jak się mięso opieka pochodzi od meksykańskich taqueiros.
@Ice_Glaze: W formie w jakiej go znamy, pochodzi z Niemiec.

In Germany, the döner kebab was popularized by Turkish guest workers in Berlin in the early 1970s.[20] The dish developed there from its original form into a distinctive style of sandwich with abundant salad, vegetables, and sauces, sold in large portions at affordable prices, that would soon become one of the top-selling fast food and street food dishes in Germany and