Wpis z mikrobloga

@StatekKosmicznyZiemniaki:
@Inzynier_Hydraulik:
Nic się nie stanie. Ogórki robią się puste jak za szybko rosną. Jak jest za gorąco. Jak jest sucho i gorąco robią się cierpkie. Trzymam warzywniak głównie dla ogórków. Za tyle lat przerobiłem w sumie kilkaset słoików. Robiłem z najróżniejszą solą. Nie miało to żadnego znaczenia.
@Wielki_Wladca_Wypoku:
Nigdy nie zalewam wrzątkiem. Nie robią ci się miękkie od tego? Pasteryzujesz je po kilku tygodniach?
@Wielki_Wladca_Wypoku:
Ja nie mówię o zalewaniu nieprzegotowaną wodą, bo wodę gotuję z solą, żeby zrobić solankę, tylko o zalewaniu wrzątkiem. Ja zalewam wystudzoną. Ogórki można pasteryzować po mniej więcej miesiącu w celu zatrzymania procesu kiszenia. Dzięki temu mogą stać ponad rok bez niekorzystnej zmiany smaku.