Wpis z mikrobloga

Kupilem segment w stanie deweloperskim, ekipa przerabiala troche rzeczy, dolozyla miedzy innymi oswietlenie schodow i pytali sie, czy ich elektryk montuje przelaczniki (35zl /punkt), ale ze nie raz w obecnym domu zmienialem gniazda, wlaczniki to stwierdzilem, ze skoro mam urlop to sam sobie pomontuje. Dzis podjechalem policzyc i spisac jakie kupic i przy schodach takie cos mnie zmrozilo ( ͡° ͜ʖ ͡°) Kurde co to za mieszanina… Jak to latwo ogarnac? Moze jakies szybkie, latwe, wskazowki? #deweloperka #elektryka #elektryk
kolezka1 - Kupilem segment w stanie deweloperskim, ekipa przerabiala troche rzeczy, d...

źródło: comment_1626814403vOnTDPtctOegDSNLhtTQ75.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
@kolezka1: u mnie robił gość który na koniec zabrał mnie i powiedział co gdzie z grubsza jest a i tak pare dni po pracy zeszło. Pomijając już fakt ze poza opisem trafiły się ze dwa fuckupy na krzyżówkach. Plus jest taki ze wiem co mam, ale bez wprowadzenia od wykonawcy to niekoniecznie będzie przyjemna robota. Na ślepo robiłem alarm później i w takim wypadku najlepiej zacząć od przedzwonienia sobie co gdzie
  • Odpowiedz
@kolezka1 to teraz projekcik w rękę i mierniczek i dla tych 35zl od punktu przedzwoń każdy przewód w domu, ponumeruj przewody, zaznacz je na schemacie, wymyśl połączenia żeby spełnić wymaganą funkcjonalność, zamów wtedy osprzęt i weź się do montażu ;) robiłem tak u siebie, po pracy mi to ze 3 tygodnie zajęło razem z montażem rozdzielnicy i dołożeniem 3 obwodów bo hehe ciemno na dworzu szybko się robiło a w domu światełka
  • Odpowiedz
@Zarzutkkake: dokładnie. Zaczyna się od sprawdzenia w których przewodach jest faza. Później wyłącza się bezpieczniki i po kolei na odbiorach (lampach) skręca się że sobą fazę i naturalny. Potem sprawdzasz we włączniku, które przewody ze sobą dzwonią (multimetr na przejście). Z żarówka trochę więcej zabawy, ale też się da
  • Odpowiedz