Wpis z mikrobloga

Jednak znajduję informację, że właśnie na Open Media Vault da się zainstalować Home Assistant. Sprawa jest rozwojowa. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Okazuje się, że bez problemu można to zrobić i to z poziomu OMV. Teraz tylko rozkmina, czy 2GB RAM wersja wystarczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@radziuxd: bawiłem się malina na omv ale u mnie to nie dawało rady , transfery słabe , ogólnie sprawiało to problemy , zakupiłem nas od synology i jest o niebo lepiej , wspinasz dwa dyski , obudowa chłodzenie i działa
  • Odpowiedz
  • 0
@radziuxd: nie pamiętam tak dokładnie ,ale nie były na tyle zadowalające abym przy takiej konfiguracji został , takiego używanego NAS kupisz za parę stówek
  • Odpowiedz
@radziuxd trochę niejasno się wyraziłem, chodziło mi o używany terminal, wtedy jeśli do raspi doliczysz obudowę, zasilacz i karte sd to HP wyjdzie taniej. Porównaj sobie specyfikacje i sprawdź co Ci bardziej odpowiada. Dla mnie największy plus to obsługa dysków m.2 spiętych w raid.
  • Odpowiedz
  • 0
@dar3Q: komplet Raspberry 4B w wersji 4GB z kartą, obudową z wiatraczkiem i kablami to 388zł, dodatkowo w HP nie widzę Bluetooth, a dysk (4TB SATAIII) chciałbym przełożyć z aktualnego NASa, co też mi zredukuje koszty.

Ten HP jest ciekawą opcją o tyle, że nawet nie widziałem o istnieniu takiego elementu jak terminal xD
Da się w to normalnie wrzucić Linuxa? Wirtualizacja mnie nie zadowala, jeśli chodzi o HA albo
  • Odpowiedz
@radziuxd

Da się w to normalnie wrzucić Linuxa?

Jasne, to jest x86, możesz sobie nawet windowsa zainstalować jak chcesz. Ten HP to tylko przykład, jest wiele tego typu maszyn.
  • Odpowiedz
@radziuxd: u mnie stoi na Rpi4 4GB HomeAssistant + QbitTorrent (+Samba) + Kodi (pod TV) + Emby (streaming video/audio malo korzystam), ale wszystko na raz chodzi bez większych problemów.
A no i jeszcze mam na nim server VPN, żebym miał dostęp do swojej biblioteki po local ip z poza sieci
  • Odpowiedz
@radziuxd: do rpi4 sa 4 porty usb.
1 Conbee pod HomeAssitanta
2 + 3 Dysk SSD 128GB (przez obudowe czy tam adapter z dwoma wtyczkami USB wiec 2 porty zajmuje) tu jest Raspbian + wszystkie wymienione programy i troche GB pod biblioteke
4 Dysk HDD WD Red 4TB (tu leca torrenty + reszta biblioteki udostepnionej pod Samba
Dzieki temu z kompa wchodze na przegladarke QbitTorrent (webClient) i wrzucam torrenty do
  • Odpowiedz
@obieq: i mniej więcej tak właśnie chciałem to zrobić, poza tym ułatwieniem, że mam zewnętrzne IP i takim sposobem już ze 4 lata ciągnę torrenty (Transmission) i oglądam filmy na różnych urządzeniach w różnych miejscach, dzięki za info ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@radziuxd: 4B 2GB bezproblemowo poradzi sobie z Open Media Vault, największe problemy to są z wydajnością prądową, zwłaszcza przy większych dyskach. Przy osobnym zasilaniu powinno działać, ale zasilanie Raspberry też musiałbyś mieć najlepsze, tj. oryginalne 5,1V 3A. Jak jest z home assistant to nie wiem, słyszałem że to słabo chodzi, ale nigdy nie używałem i może coś pomieszałem.
  • Odpowiedz