Aktywne Wpisy
TheKa +4
Mimo tego, że mam już boreliozę to nadal bardzo boję się kleszczy, że jeszcze coś innego mi sprzedadzą. Po ostatniej wycieczce do lasu na grzyby jeszcze w samochodzie zdjęłam ze spodni 3 malusie kleszcze i z gumaka jednego większego osobnika. Wierzycie w to, że strach je przyciąga? Spotkałam się kiedyś z teorią, że ten kto się boi, to "złapie" kleszcza. Macie jakiś sprawdzony sposób żeby się człowieka nie czepiały?
A te #
A te #
źródło: 20250929_134611
Pobierz
souvlaki +2
w------i ładnego typka z pracy :(

#raspberrypi #raspbian #nas #homeassistant #openmediavault
Myśl o malinie jak o małym kompie z linuxem.
Ten HP jest ciekawą opcją o tyle, że nawet nie widziałem o istnieniu takiego elementu jak terminal xD
Da się w to normalnie wrzucić Linuxa? Wirtualizacja mnie nie zadowala, jeśli chodzi o HA albo
Jasne, to jest x86, możesz sobie nawet windowsa zainstalować jak chcesz. Ten HP to tylko przykład, jest wiele tego typu maszyn.
A no i jeszcze mam na nim server VPN, żebym miał dostęp do swojej biblioteki po local ip z poza sieci
1 Conbee pod HomeAssitanta
2 + 3 Dysk SSD 128GB (przez obudowe czy tam adapter z dwoma wtyczkami USB wiec 2 porty zajmuje) tu jest Raspbian + wszystkie wymienione programy i troche GB pod biblioteke
4 Dysk HDD WD Red 4TB (tu leca torrenty + reszta biblioteki udostepnionej pod Samba
Dzieki temu z kompa wchodze na przegladarke QbitTorrent (webClient) i wrzucam torrenty do