Wpis z mikrobloga

Pytanie laika w temacie RX480.
W aplikacjach mocno obciążających kartę (np. Cyberpunk) mam co najmniej 25-30 klatek, ale pojawia się efekt przycięcia co ok. sekundę. Mocno uciążliwa sprawa, wybija z rytmu przy graniu. Rozumiem, gdyby fpsy spadały na chwilę w sytuacjach, gdy jest dużo obiektów do wyrenderowania, ale tutaj jest cykliczne cięcie na ułamek sekundy. Korzystam z Radeon Software Adrenalin 21.6.2. Mam aktualne sterowniki. Karta w trakcie 100% obciążenia ma 69-75 stopni (temperatura otoczenia 27). Mam wrażenie, że problem pojawił się jakiś czas temu, możliwe że przy okazji jakiejś aktualizacji albo wraz z nadejściem lata.
Pomysły?
#pcmasterrace #amd #radeon
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kryspin013: Żadnych dodatkowych aplikacji w tle, które spowalniają. Dysk SSD, nie dławi. System Win10. Obstawiam na jakiś problem ustawień karty/sterowników. Ale po kolejnych aktualizacjach zachowanie jest takie samo. Bawiłem się różnymi opcjami w Adrenalinie, ale problem nie znikał.
  • Odpowiedz
Żadnych dodatkowych aplikacji w tle, które spowalniają.

@Pylon: Nie koniecznie chodziło mi o twoje apki. Może jakieś usługi działające w tle albo gorzej - usługi microsoftu działające w tle.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Nic co żre procesor, RAM, kopie krytowaluty. Tylko proces gry pożera zasoby. Nie mam spiętych usług Microsoftu, bo zaśmiecają dysk.
Rozumiem, że nie wszystko będzie chodzić na 60 klatek, tylko nie rozumiem dlatego są to wyraźne skokowe spadki, a nie ciągłe przymulanie. Zjawisko występuje tylko przy dużym obciążeniu i rozkręceniu się wentylatorów na słyszalny poziom.
  • Odpowiedz
Rozumiem, że nie wszystko będzie chodzić na 60 klatek, tylko nie rozumiem dlatego są to wyraźne skokowe spadki, a nie ciągłe przymulanie. Zjawisko występuje tylko przy dużym obciążeniu i rozkręceniu się wentylatorów na słyszalny poziom.

@Pylon: jeszcze jeden pomysł mi przychodzi do głowy. Throotling procka? Ale to musiałbyś prześledzić dokładnie. Pod laptopowymi intelami jest taki paradoks, że zmniejszenie zegarów często zwiększa wydajność w grach.
  • Odpowiedz
@Pylon: sprawdz sobie czy masz w tym amd radeon software sahder cache wlaczone, kiedys wylaczylem przez przypadek i w kazdej grze mialem to co ty,

tak samo po swiezej instalacji sterownika, musza sie te shadery zbuforowac zanim przestanie zacinac, jeśli nowsze karty amd mają tak samo to ja dziękuję
  • Odpowiedz