Wpis z mikrobloga

Regularnie pojawia się tu pytanie, często ze zdjęciem / screenem pensji "jak ja mam przeżyć za te 2-3k, jak mam tyle wydatków (tutaj lista)". Natomiast ja chciałbym się dowiedzieć:
- Ile w ciągu ostatnich tygodni przeczytałeś książek związanych z branżą, w której chciałbyś się rozwijać?
- Ile czasu poświęciłeś na naukę języków obcych?
- Ile kursów zawodowych skończyłeś? I mówię tu o takich z egzaminem, certyfikatem i wartością na rynku, a nie jakimś HR-owym gównie bez pokrycia.
- Co osiągnąłeś w pracy, by dostać awans lub w jaki inny sposób w czasie wolnym pracowałeś nad zwiększeniem swoich kompetencji i wartości na rynku?
- Co zrobiłeś w kontekście ewentualnego przebranżowienia się? Np. w wykończeniówce ciągle brakuje rąk do pracy, a zarobki są nierzadko wielokrotnością tych 2-3k netto.

I kto tu jest winny, wszyscy dookoła, że zarabiasz psie pieniądze, czy jednak Ty, bo c---a z tym robisz i jedynie potrafisz narzekać, jak ostatni przegryw? :)

#pracbaza #logikaniebieskichpaskow #finanse #przegryw #pytanie
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lemoniadowy-joe: Np. nie p-----------ć 1400 zł miesięcznie na paliwo i rozrywkę (jak w przykładzie powyżej), tylko oszczędzić kasę, wziąć płatny staż i przeboleć 2-3 miesiące.
Poza tym miałeś całe życie, by ogarnąć kompetencje w obszarze rynku, na którym jest zapotrzebowanie na ludzi i dobre warunki pracy, co robiłeś dotychczas? Teraz trzeba pić p--o, które się nawarzyło i mieć przez chwilę dyskomfort, które zaprocentuje za jakiś czas albo dalej płakać, że
  • Odpowiedz
@LoginInnyNizWszedzie trochę ci korpo albo PiS wyprało mózgownice. A myślisz że Turek pracujący w Niemczech z minimalną to ile książek przeczytał w roku? A on zarabia 2500 euro czyli powyżej 10k zł. Żyjąc na luzie i jeszcze odkładając na nowego golfa. Pretensje możemy mieć tylko do ludzi którzy wybrali taki rząd jaki mamy i do samego rządu. Złotówka cały czas systematyczne traci co oznacza tylko tyle że Polska słabnie w oczach
  • Odpowiedz