Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 28
@Niekumaty_: askorbinaza z ogórków może utleniać witaminę C z innych warzyw, szczególnie gdy warzywa puszczą wodę, ale też działanie tego enzymu neutralizuje kwaśne środowisko. jeśli skropisz warzywa sokiem z cytryny, to problem znika. dodatkowo sam pomidor ma tylko 14mg witaminy C w 100g i nie jest jej dobrym źródłem, więc nawet w przypadku utlenienia strata jest praktycznie żadna. dla porównania papryka zawiera 91mg w 100g, a natka pietruszki 178mg
@kjeller: Na talerzu jest więcej niż 100g pomidora, poza tym nie sądzę, że ktoś do dania, którego podstawą jest jajecznica, dodał ocet czy cytrynę. To, czy strata jest nieduża, to też zależy od tego jak OP się odżywia.
@UnitrA:

ogórka mogłeś pokroić w słupki, mniej roboty, jajecznica bez cebuli i kiełbasy, ogólnie nie komponuje mi się to i bez chleba to się nie najesz 4/10


zdajesz sobie sprawę że ktoś może nie lubić śmierdzącej cebuli ? A chleb to tylko zbędne tuczące węglowodany ?
@Niekumaty_:

nie podaje się zielonego ogórka z pomidorami, poczytaj sobie dlaczego


Akurat witaminy C spożywamy duzo, dużo powyżej zapotrzebowania, więc o te kilka miligramów z pomidorów można sobie podarowac. Ogórek z pomidorem jest spoko :)