Wpis z mikrobloga

@pan_welniak: e tam, większość znajomych ze szkoły średniej którzy robią obecnie w IT miało raczej w------e na naukę, niektórzy byli lepsi niektórzy byle zdać a koniec końców każdy w miarę fajnie zarabia, do tego większość nie skończyła studiów xD tyle że to nie było liceum jak u OPa tylko technik informatyk
  • Odpowiedz
@Defined tak, trzeba być downem aby nie zdać matmy xD
O----------m się prz z całe gimnazjum i liceum z matmy, nawet podręcznika nie miałam.
dałam maturę ma 70% bo czytałam książeczkę z wzorami i podstawiałam do zadań.
Także ten.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 23
@patrick_baitman: no to bardzo ciekawe, bo u mnie w pracy, a mam już trzecią i to firmy na kilkaset osób, większość programistów to była po matematyce/informatyce na uniwerku bądź polibudzie. Większość miała skończone studia i większość ogarniała dobrze matmę od dzieciaka. Mało tego, w jednej z tych firm słyszałem wprost, że nie biorą samouków, bo tym samoukom to się tylko wydaje, że mogą pracować w dużym projekcie.
  • Odpowiedz
@patrick_baitman: Ja wiem. Ale prawda jest taka, ze nie ma problemu być jednocześnie debilem i kucowac jacascripta ( ͡ ͜ʖ ͡) zwykle wyskakują, ze hurr durr 15k jakby to był jakiś argument. może na niektórych to robi wrażenie, ale nie na wszystkich. Człowiek wykształcony to jednak inny poziom i takie są fakty.
@pwone: tak jest jak piszesz ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@Defined: Są wgl jakieś studia informatyczne bez analizy matematycznej i algebry na podstawowym poziomie? Bo nie potrafię sobie wyobrazić gościa, który z liceum wyniósł tylko liczenie delty, obliczającego pochodne, całki, liczby urojone i cały ten szit mający odsiać debili z pierwszego roku.
  • Odpowiedz
@Defined: ale sam udowodnił, że grał w gierki, spał na lekcjach i ogólnie wyjebka i zdał. Czyli można nic nie robić i zdać. Ten kto uczy się i nie zdaje słabo wypada przy porównaniu do tego typa xD
  • Odpowiedz
Z doswiadczenia wiele osob w IT (prawdziwym, a nie jakies javascripty czy inne programowanie ¯\_(ツ)_/¯ ) przynajmniej w UK w ogole nie ma studiow, a co dopiero studiow z branzy. A zarobki spokojnie dochodza do kilkuset tysiecy funtow rocznie.
  • Odpowiedz
@Defined: Sam średnio zdałem maturę, a w tym roku obroniłem inżyniera na zaocznych studiach na kierunku Informatyka i pracuję jako programista w dużym korpo. Matura i studia nic nie znaczą jeżeli ma się łeb na karku
  • Odpowiedz
@pwone:

że nie biorą samouków, bo tym samoukom to się tylko wydaje, że mogą pracować w dużym projekcie.

Potwierdzam, mnie się tak tylko wydaje, chociaż wiem że nie potrafię.
Ale kto bierze juniora na stanowisko gdzie od razu ma pracować w dużym projekcie bez wprowadzenia?
  • Odpowiedz