Wpis z mikrobloga

Wymagania na juniora 2016: bubble sort, sql, chęć nauki

Wymagania na juniora 2021: Studia magisterskie, znajomość przynajmniej 2 języków programowania, minimum rok udokumentowanego doświadczenia, perfekcyjny angielski, masa projektów - tylko po to aby mieć niezerową szansę na zaproszenie na rozmowę

#it
#programowanie
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@randomm13: @Arielx: Takie trochę marudzenie. Zrób dwa małe albo jeden większy fajny projekty w swoim ulubionym języku od początku do końca i ogarniaj je dobrze, i powinno być ok na start. Nie ograniczaj się do pozycji juniorów, uderzaj wszędzie gdzie nie jest napisane "senior" - tytuły i tak są baaarrdzo różnie traktowane w firmach. Ja zaczynałem w PL na praktykach, ale bardzo szybko uderzyłem w rynek zagraniczny i
  • Odpowiedz
@pedrollo: chciałbym aby było tak jak mówisz. Programuje w javie. Mam kilka projektów na githubie mniejszych, teraz kończę robić aplikację do faktur w javie, myślę że to duży projekt. Jestem studentem informatyki. Szkoda, że nie będę miał czasu na pracę nad projektem bo w wakacje prawdopodobnie będę jechał do pracy fizycznej do holandii.
  • Odpowiedz
@randomm13: Nic dziwnego. Juniorów teraz jak za przeproszeniem psów. Życia by nie starczyło działom HR na przerobienie wszystkich, więc wymagania wstępne są coraz wyższe. Poza tym coraz więcej amatorów pcha się do zabawy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 12
@randomm13: jw. dobre rady, ale na własnym przypadku widzę, że przy dużej ilości CV na juniorów kryterium szkoły jest stosowane, a projekty przegląda 1-5% rekruterow i to przeważnie na drugim etapie.
Mam w Cv linka do mojej apki na serwerze i śledzę logi. Rekruterom się nawet nie chce kliknąć w linka, a co dopiero grzebać w repo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@randomm13 ostatnio szukaliśmy juniora do zespołu i to jest dramat. Chętnych milion, każdy twierdzi ze pasjonat programowania i że w chwilach wolnych to tylko kod pisze, a jak spytasz sie co to jest interface i po co się go używa to 1 osoba na 12 rozmow mi odpowiedziała mniej więcej dobrze. Największy problem jest taki że nawet jak kandydat przeczytał o jakimś zagadnieniu, to po za definicja nie rozumie po co
  • Odpowiedz
@randomm13 Wymagania w 2018 były takie same jak teraz. Ba w 2015 też ludzie jeczeli że trudno się dostać.

Problem jest taki, że część ludzi tak jak pisze @pedrollo robi jakieś cuda wianki w tym CV, a na etapie screeningu idzie to w plecy.

Poza tym potrafi być też tak, że juniorzy nasłuchali się, że w it ma start dają 5k to tyle krzyczą mimo, że rzadko kiedy na start tyle dawali.
  • Odpowiedz
@randomm13: jakbyś za granicę poszedł do pracy it, a nie do fizycznej to raz szybko byś znalazł, a dwa już by Cię nie wypuścili bo na programistę java zapotrzebowanie i pieniądze duże i nie szkodzi, że junior, ale to trzeba być za granicą no i język, ale perspektywy ogromne.
  • Odpowiedz
@randomm13 i dobrze. Banda roszczeniowych gówniarzy. Przy takiej ilości chętnych dziwię się że ktokokwiek chce im jeszcze płacić- tym bardziej że ledwo co skończyli szkołę, podpisać potrafią sie tylko iksem a ich jedyną supermocą jest odstawienie antydepresantow i bycie trzeźwym raz na 3 dni . Nie ma się co oszukiwać, większość z nich to nieudacznicy których jedyną umiejętnością jest włączenie i wyłączenie komputera.
Ja naprawde nie mam nic do prostych zawodów,
  • Odpowiedz
@kapiroszka @randomm13: kurde, każdy entry level junior powinien odbyć obowiązkowy staż w hr przy rekrutacji juniorów i samemu poczuć ten vibe

Z życia wzięte: 500 cv na jedno ogłoszenie juniora do pisania web scraperów. W ogłoszeniu dokładny opis projektu. Z około ~30 wybranych osób może kilka było w stanie powiedzieć czym jest scraper

a dalej było tylko gorzej

Największy problem w rekrutacji juniorów leży nawet nie w samym kodowaniu,
  • Odpowiedz
@randomm13: ogar w czymś innym niż Java czy Js, jakaś wiedza domenowa (np. biologia, prawo, elektrotechnika) i nie celowanie w Polskę. W sumie 3 osobom tak poradziłem z sukcesem w ostatnim czasie i poszło. I co ciekawe instant regular bo ludzie z poza PL mają w nosie papierki. Do tego modny startup z USA czy innej Szwajcarii fajnie wygląda w CV jakby chcieli jednak do korpo w PL.
  • Odpowiedz