Mirki chciałbym zrobić prosty projekt IOT. Ogólnie zamysł mam taki, żeby na Ardunio Uno z modułem ESP8266 ESP-01 podpiąć dwa czujniki ruchu. Miałoby to np. podliczać liczbę produkowanego towaru na produkcji (liczyłoby ile towaru na taśmie się przemieszcza i z jaką częstotliwością). Oprócz tego wyświetlenie tych danych na LCD, wysyłanie ich na serwer i ewentualnie zerowanie statystyk na Arduino z serwera.
Mam już wszystko wszystko kupione ale nie mogę tego spiąć do kupy, jest kilka poradników jak ten moduł ESP zaprogramować przez Arduino, ale coś nie chce to działać (nawet prosty led blink na module ESP). Jest sens to w ogóle tak robić? Może lepiej byłoby kupić Node MCU(i jak rozumiem wtedy pominąć Arduino)?
@Valky: po co łączyć srajduino i esp8266 kup sobie esp8266 z nodemcu, programujesz je wtedy po USB, a ono Ci wszystko obleci. nie widzę sensu pisania kodu na dwa procki
@Valky: Tutaj zgadzam się z @Tymian ESP ci wszystko ogarnie. Zastanawiam się tylko nad tymi czujnikami ruchu do wykrywania elementów na taśmie.
Napisałeś że masz już wszystko kupione. Napisz jakie masz elementy. Jak masz LCD to może lepsze będzie ESP32 bo to biega chyba z 2x większą prędkością niż 8266
@Valky ten czujnik nie wykryje ruchu bo to PIR. Żeby wykrył ruch to potrzebuje coś ciepłego co się przed nim przemieszcza.
Jeśli to co chcesz liczyć ma kolor mocno kontrastujący z otoczeniem to kupujesz diode IR i fototranzystor IR. Jak nastąpi odbicie (albo jego nagły brak) to znaczy że przejechał element
@BoKoR: kabelki i płytki mam. Do LCD przylutowałem i2c, działa. Dzięki za rady faktycznie kupię coś takiego bo szkoda więcej czasu na fikołki z Arduino.
@Tymian: dobra uwaga ( ͡°͜ʖ͡°). Może prościej byłoby użyć czujnika ultradźwiękowgo hc sr04?
@Valky a tfu, ultradźwiękowy, no to może zda egazmin tylko troszkę możesz się napałowac z odfiltrowaniem. Może lepiej czujnik odległości sharp tutaj będą stabilne pomiary
Mam już wszystko wszystko kupione ale nie mogę tego spiąć do kupy, jest kilka poradników jak ten moduł ESP zaprogramować przez Arduino, ale coś nie chce to działać (nawet prosty led blink na module ESP). Jest sens to w ogóle tak robić? Może lepiej byłoby kupić Node MCU(i jak rozumiem wtedy pominąć Arduino)?
Proszę o pomoc kogoś bardziej doświadczonego :)
#elektronika #arduino #iot
@Valky: musisz się bardziej postarać
kup sobie esp8266 z nodemcu, programujesz je wtedy po USB, a ono Ci wszystko obleci.
nie widzę sensu pisania kodu na dwa procki
Tutaj zgadzam się z @Tymian ESP ci wszystko ogarnie.
Zastanawiam się tylko nad tymi czujnikami ruchu do wykrywania elementów na taśmie.
Napisałeś że masz już wszystko kupione. Napisz jakie masz elementy. Jak masz LCD to może lepsze będzie ESP32 bo to biega chyba z 2x większą prędkością niż 8266
@BoKoR: Wyświetlacz to LCD 1602 HD44780, czujniki PIR HC-SR501
https://botland.com.pl/moduly-wifi-i-bt-esp32/8893-esp32-wifi-bt-42-platforma-z-modulem-esp-wroom-32-zgodny-z-esp32-devkit.html
tylko nie na botland bo z tego co widzę to wysyłka w 10-30 dni, czyli leci z chin, a na aliexpress kupisz to samo za połowę ceny.
Do tego zainstalowałbym sobie VisualStudio Code + PlatformIO aby nie klepać tego w ArudinoIDE (no chyba że ktoś lubi).
Do tego płytka prototypowa i trochę kabelków żeby nie lutować tego od
Żeby wykrył ruch to potrzebuje coś ciepłego co się przed nim przemieszcza.
Jeśli to co chcesz liczyć ma kolor mocno kontrastujący z otoczeniem to kupujesz diode IR i fototranzystor IR.
Jak nastąpi odbicie (albo jego nagły brak) to znaczy że przejechał element
@Tymian: dobra uwaga ( ͡° ͜ʖ ͡°). Może prościej byłoby użyć czujnika ultradźwiękowgo hc sr04?
Czy np ruch taśmy nie zrobi mu fałszywego wyzwolenia
Może lepiej czujnik odległości sharp tutaj będą stabilne pomiary
https://howtomechatronics.com/tutorials/arduino/ultrasonic-sensor-hc-sr04/
Musisz wysłać 10us triggera a potem mierzyć czas stanu wysokiego i zdecydować czy coś jest czy nie na taśmie.
Jak użyjesz optyki czyli IR albo sharpa to czytasz analoga i
źródło: comment_1625002914j6c6odESK6LUoAxIDbcLfn.jpg
Pobierz