Wpis z mikrobloga

@Agatk: Jeżeli będziesz coś jeść trzy dni z rzędu to wystarczy to trzymać w lodówce, a przy podgrzewaniu "zagotować całość " tak aby ewentualnie pozabijać wszystkie zarazki. Pamiętaj też o tym że jedzenie np mięso może ci wyschnąć i przez to być gorsze do jedzenia mimo że się nie zepsuje od bakterii.
@Aragonn: mam zwyczaj gotować w weekend dużo różnych porcji i mrozić, ale teraz powoli mi się przejada jedzenie 10 razy pod rząd tego samego. Myślę, czy nie nakupić 5 kg mięska na kilkadziesiąt porcji i nie zawekować takiego gulaszu...
@Aragonn: ale jak ugotuję 25 porcji i będę jadła jedną na tydzień to się nie przeje, tylko pytanie czy przy tak długim czasie przechowywania lepiej jest zamrozić czy zawekować xD
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Agatk: jeśli chcesz trzymać długo to tylko tendalizacja, ale to co najmniej proces który trwa trzy dni. Ani mrożenie (domowe, bo przemysłowe azotem jest bardzo dobre i wydajne), ani zwykła pasteryzacja niewystarczy.