Wpis z mikrobloga

@Ynfluencer: Musisz wypalić te wzorce z dzieciństwa stworzone w Twojej bani przez fikcyjne zachodnie filmy, bo załamują Twoje spojrzenie na świat. Bądź realistą. Nic nie spada z nieba a życie to z-------l.
  • Odpowiedz
@dabpengu: Czyli wychodzi na to, że jesteś skazany na ten świat. Wkurfia mnie, że nie urodziłem się ileś km dalej na zachód i moje życie byłoby zupełne inne. Poszłoby innym torem. Nienawidzę swojej roboty i swojego życia tutaj.

Mimo, że udało mi się zarobić kilkaset k inwestując to nic nie zmieniło w moim życiu, bo oczywiście Polaczki mają wszystko najdroższe i wszystkie dobra luksusowe są poza ich zasięgiem. Musiałbym mieć
  • Odpowiedz
@Ynfluencer życie to nie film, szanse że coś się ot tak na lepsze w nim zmieni są baaaardzo marne. Raczej dużo większe szanse masz na to, że dostaniesz kopa od losu, a jak już tak będziesz leżał i sobie ten głupi ryj rozwalisz to wtedy los przyjdzie i cie jeszcze dobije
  • Odpowiedz
@Nwojtek: Nie wiem. Ja mam przez te filmy tak zryty łeb, że wzbudziły we mnie przekonanie, że jestem wyjątkową jednostką i prędzej czy później karta sama z siebie musi się odwrócić na moją korzyść bo tak jest zapisane w gwiazdach. Bo jak to za 2700 do końca życia? No na pewno coś jest nie tak. Na pewno wszechświat to robi, żeby mi to zrekompensować. Tak czuję na poziomie podświadomym. Na
  • Odpowiedz
@Ynfluencer no właśnie, musisz się postarać to myślenie zmienić i wrócić na ziemię póki nie jest za późno bo to ci może w późniejszym okresie bardzo namieszać w psychice, wiem że to będzie trudne ale trzeba spróbować, też mam problem ze sobą, musiałem coś z tym zrobić, nawet nie raz podejmowałem próby naprawienia tego, nie udało się i teraz już jest za późno ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Ynfluencer: dobra - teraz list z hogwartu specjalnie dla ciebie

1) rób język angielski
2) rób papiery na maszyny budowlane (koparki, manitki a najlepiej na żurawie)
3) jedź do szwecji/norwegii
4) koś po 20-30k pln na miesiąc
  • Odpowiedz
@m_ney: Powoli zaczynam myśleć, że to nieuniknione. Problem w tym, że tli się we mnie resztka nadziei, że w tym kraju już nie da rady utrzymywać tak niskich płac przy tak wysokich cenach, ale wiem, że jeśli o to chodzi to Polska jest ewenementem.
  • Odpowiedz
@m_ney: Nie mówię, ze ogólnie jest złym, ale uważam, że jest bardzo duży wyzysk na rynku pracy. Ja na serio urabiam sobie ręce. Mam odpowiedzialną i ciężką pracę umysłową, która eksploatuje na maksa, ale podwyżki nie dostanę, bo moja firma woli wziąć nowego frajera, nauczyć go, żeby przez ten rok, dwa popracował zanim będzie miał tego dość i potem kolejnego. Jakbym wykłócał się o podwyżkę to dostałbym 200 złotych brutto,
  • Odpowiedz
@Ynfluencer:

jest wyzysk jak nisko stoisz - i to nie tylko w polsce ale na zachodzie też

rób papiery, emigruj i nie bój się zmian - if you want to go up you have to go out
  • Odpowiedz