Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #programowanie #java

Jaką książkę do nauki Javy polecacie? Nie chodzi mi o podstawy programowania (typu pętla i if) tylko konkrety dla javy i jej niuanse. Wcześniej cisnąłem w c++ więc podstawy już mam, chciałbym teraz poczytać jak te same struktury tworzy się w Javie i jakie Java ma narzędzia. Chodzi mi o Javę 8+. Wiem, że jest bardzo popularne Thinking in Java, ale ona chyba jest starsza niż Java 8, a mi zależy na nowościach z 8 (np. streamy, lambda). Jest też On Java8, ale chyba tylko w formie ebooka(?) co jest dla mnie mniej wygodne - lubię sobie pokreślić ołówkiem i zaznaczać fizycznie ciekawe tematy.
Chodzi mi o poznanie biblioteki standardowej Javy, ale w formie wygodniejszej niż suche czytanie dokumentacji. Coś, gdzie będą przedstawione przykłady, no jak to w książce :D

Jakie książki polecacie do nauki Javy, ale bez zbędnego kontentu o podstawach programowania?

Korzystam też ze strony javappa.com/kurs-java/java8/wprowadzenie która bardzo mi się podoba, może macie podobne godnego polecenia. Na plus będą też strony z zadaniami i rozwiązaniami.
Z góry dzięki
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach