Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Rowerowe świry, przerobiłem swój leciwy juz sprzęt na ebike (mid, bafang) i lata super, ale widzą że będzie czas na wymianę łańcucha i kasety (od nowości jeździ to samo). Był to mój pierwszy kontakt z "mechaniką" rowerową i nie wiem czy wszystko pasuje do wszystkiego, a boję się kupować w ciemno...

Wyszło mi, że mam:

kaseta SHIMANO CSHG40 11-30
łańcuch SHIMANO CNHG40

W pierwszej kolejność chcę wymienić łańcuch, w niedalekiej przyszłości kasetę.

Czy kmc x8.93 to będzie dobry wybór? I czym te łańcuchy się różnią w wariantach x8.93 od x8.99?

I kolejna rzecz, jaką kasetę później do tego dobrać?

Czy lepiej wymienić to jednocześnie?

#rower #ebike #bafang
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ryhu: tylna przerzutka pozwala na pewien zakres biegowy np 9-10. Manetka na kierownicy na dokładną liczbę. Jeżeli np w twoim przypadku to 9 to dowolna kaseta 9-rzędowa i łańcuch 9-rzędowy będą pasować. Większe zmiany pociągną za sobą zmianę przerzutki i manetki.
  • Odpowiedz
  • 0
@piwuch: mam 8 rzędów alivio i jestem na etapie szukania kasety.

A czy jak w teorii bym kupiłbyś kasetę 9 rzędów to ona po prostu nie będzie działać wcale, czy po prostu prostu nie będę miał dostępu do jednej zębatki? Bo generalnie to ja i tak tak potrzbuję tylko 11 i 13, może jeszcze ze dwie większe. Niczego powyżej i tak kompletnie nie używam.

8 widzę że coraz trudniej dostać.
  • Odpowiedz
@ryhu: Niestety ale generalnie każda kaseta ma tą samą szerokość, żeby na piastę pasowała. Co za tym idzie więcej zębatek to mniejsze odległości między nimi.
  • Odpowiedz
  • 0
@piwuch: dzieki za odpowiedz. Koniec końców ustaliłem, że mam przerzutkę 9 rzędów, ale manetkę na 8. Póki co biorę łańcuch kmc i kasetę 8 sram.

Przy następnej wymianie, jak się już kaset 8 rzędowych nie da kupić, to wymienię manetki na 9 rzędowe i wtedy kasety 9 też będą mi pasować.

Szczęście, że ominie mnie wymiana samych przerzutek...
  • Odpowiedz