Wpis z mikrobloga

Zamiast przeglądu drożyzny przyjrzymy sie dzisiaj niemieckiemu rynkowi pracy.

Bezdzietny kasjer/kasjerka wzieci "z ulicy" na 1 "najgorszej" klasie podatkowej mogą liczyć ok 2000€ brutto samej podstawy na start. Daje nam to 1435€ netto czyli 6150zł samej podstawy bez dodatków! Do tego dochodza inne bonusy:

- premia
- dodatkowo platne nadgodziny
- 6 tygodni platnego urlopu
- zwrot kosztów dojazdow do pracy
Itd.

To jeden przyklad na najniżej opłacanym stanowisku jakim jest kasjer w markecie. Kilka innych przykładów miesięcznego wynagrodzenia dla specjalistow w mojej okolicy znajdziecie w komentarzu.

#niemcy #pracbaza #pierwszapraca vs #polska
f.....k - Zamiast przeglądu drożyzny przyjrzymy sie dzisiaj niemieckiemu rynkowi prac...

źródło: comment_1624186378iZXN7cwQNKZJOOlMCiVsM1.jpg

Pobierz
  • 86
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rachela_Zimmermann: Ale o co Ci chodzi? Przyczepiłem się do lakonicznego postu, a zasypywany jestem dowodami anegdotycznymi w najlepszym wypadku, a prędzej szczeniackimi wycieczkami osobistymi. Jeden post wzbił się na wyżyny i porównał zakup karty graficznej.
Z chęcią poczytam zestawienia tych niby najgorzej pozycjonowanych zarobkowo zawodów do tamtejszych regularnych kosztów życia tj. wynajem mieszkania (nie pokoju), koszt auta, koszty bieżące prowadzenia gospodarstwa domowego + tempo akumulacji zbierania na wkład hipoteczny, własne
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
Ja mieszkam od kilku lat w Niemczech, jak jestem na urlopie w Polsce to przerażają mnie ceny wszystkiego i zastanawiam się jak ludzie żyją za 3k pln, mogę podać dowolne ceny w niemieckich sklepach lub opłaty stałe, można zadawać pytania.
  • Odpowiedz
@pumpkinguy: mordo, znasz w ogóle niemieckie ceny?
Mięso, warzywa i owoce przez ostatnie lata poszły u nas tak w górę, że obecnie w Niemczech ceny tych artykułów są zbliżone, butelka zwykłej mineralki 1,5l - 0,19€, słodycze często tańsze, np czekolada Nussbeiser w dyskontach kosztuje 0,79€, w biedronce ta sama czekolada po 4,99zł, można by tak wymieniać i wymieniać.
  • Odpowiedz
Ja mieszkam od kilku lat w Niemczech, jak jestem na urlopie w Polsce to przerażają mnie ceny wszystkiego i zastanawiam się jak ludzie żyją za 3k pln, mogę podać dowolne ceny w niemieckich sklepach lub opłaty stałe, można zadawać pytania.

@Lucius: Już mi jeden napisał ze lecę na czarnolisto jak mu napisałem to samo co Ty XD drożyzna w DE bo by biedaki z rozpaczy powariowały że Niemiec jednak jest
  • Odpowiedz
Najlepsi eksperci wykopowi ktorzy znają ceny życia w Niemczech chociaż byli tam maksymalnie na sezonowce zbierać szparagi o ile w ogóle
  • Odpowiedz
@pumpkinguy: @fajnypierozek:
Przecież tutaj żarcie jest tańsze. To co na załączonym obrazku kosztowało 38.70€ jako uzupełnienie lodówki po siedzeniu na kwarantannie, to w okolicy Wü bo też tu siedzę.
Byłem ostatnio w pl na urlopie to w głupiej Biedronce 100-200 leci jak woda a koszyk pusty, tutaj chyba maksymalnie ile wydałem na jedno posiedzenie w Kauflandzie to było z 70€ a wtedy była chemia, jakieś kapsułki i cały
Qiudo - @pumpkinguy: @fajnypierozek: 
Przecież tutaj żarcie jest tańsze. To co na za...

źródło: comment_1624209388be9dyQXJnzNCM96kvmM636.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Korfanty39: W Niemczech miałem wrażenie że jest nawet mniej nowych aut jak w Polsce. U nas pod blokowiskami stoją kilkuletnie BMW czy Audi które swoje kosztują. No ale tak jak mówisz, oni mają inne priorytety raczej, u nas często dbają o te auta dużo lepiej niż o siebie samych co widać z resztą na ulicach. Byle jakie ubrania, zaniedbane zęby i włosy, bebzun wywalony, ale beta w skórach na wypasie
  • Odpowiedz
@pumpkinguy: normalnie, oprocentowanie hipoteki jest dużo niższe w DE. Ceny nieruchomości około dwa-trzy razy takie jak w PL, kredyt można zamknąć w 600-700 euro na miesiąc.
Tutaj nie masz sztucznie pompowanej waluty jak w PL, jak w PL wejdzie ten nowy ład od PiSu i dopłaty po kilkaset tysięcy na lokum to w PL już nikogo kto nie ma dzieci na mieszkanie stać nie będzie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Qiudo: ile z reguły woła się wkładu własnego? No i jak wygląda rozrzut cenowy w zależności od lokalizacji, bo land landowi nierówny. Nie ukrywam, że interesują mnie ceny bliżej dużych miast.
  • Odpowiedz
  • 0
@Qiudo: No i jak wygląda rozrzut cenowy w zależności od lokalizacji, bo land landowi nierówny. Nie ukrywam, że interesują mnie ceny bliżej dużych miast.

@pumpkinguy: weź sobie może sam zobacz? Adres masz na obrazkach powyżej. Czy to za dużo klikania będzie?
  • Odpowiedz