Co do rozumienia mszy świętej, to nie przejmuj się – tak naprawdę nikt nie rozumie tego co się tam dzieje. To jest cud, który – zgodnie z wieloma objawieniami prywatnymi – przewyższa cud jakim było stworzenie świata przez Boga. Ludzki umysł tego nie ogarnie.
To jest cud, który – zgodnie z wieloma objawieniami prywatnymi – przewyższa cud jakim było stworzenie świata przez Boga. Ludzki umysł tego nie ogarnie
@szejk_wojak: Tego to ja nawet bym się nie czepiała. Ludzie mają potrzeby religijne, jedni mniejsze, inni większe, stąd w każdej dosłownie kulturze na świecie mamy jakąś religię bądź religie. Zwykła antropologia kulturowa o tym mówi. Ludzie mają potrzebę tłumaczenia sobie rzeczywistości jakąś zewnętrzną, nieogarniętą i niezrozumiałą
@szejk_wojak: W tym momencie się go już chyba czepiacie, jest chociaż konsekwentny. Ma dużo bardziej kontrowersyjne wypowiedzi, robicie aferę z niczego.
Pomijając to, w tym wątku jednak odpowiedział poza wstawkami rzeczowo.
A łacina? To taki stary język chyba nie jest żeby istnieć od 2 tys lat
@Luigi93: 93 to twój poziom IQ w szczytowej formie?
Łacina ukształtowała się prawdopodobnie w II tysiącleciu przed naszą erą, jako język mieszkańców Lacjum w środkowej Italii. Była językiem ojczystym Rzymian. Do jej zapisywania używano alfabetu łacińskiego, który jest współcześnie najbardziej rozpowszechnionym alfabetem na świecie
chyba masz niższe jeśli mylisz poziom IQ z posiadaniem wiedzy
@Luigi93: jeśli ktoś zdołał przejść przez podstawówkę, nie przyswajając podstawowej wiedzy z historii starożytności, to niewątpliwie świadczy to o jego zdolnościach intelektualnych...
do dziś nie wiem co te gongi oznaczają. W sumie nikt nigdy nie wyjaśnił o co chodzi w mszy. Ludzie stoją i klepią z pamięci formułki. Najciekawsze było ostatnie 5 minut, kiedy ksiądz coś tam ogłaszał, ale i tak nie było go słychać bo ludzie już się ulatniali i hałasowali
@LilyOfTheValley: ja tam jego i jak i resztę prawackiego zoo po prostu ignoruję ale na czarno nie wrzucam bo czasem trafią się takie perły logiki jak powyżej ( ͡°͜ʖ͡°)
XD
#bekazkatoli #bekazprawakow #katolicyzm #religia #kosciol
@szejk_wojak: Tego to ja nawet bym się nie czepiała. Ludzie mają potrzeby religijne, jedni mniejsze, inni większe, stąd w każdej dosłownie kulturze na świecie mamy jakąś religię bądź religie. Zwykła antropologia kulturowa o tym mówi. Ludzie mają potrzebę tłumaczenia sobie rzeczywistości jakąś zewnętrzną, nieogarniętą i niezrozumiałą
A łacina? To taki stary język chyba nie jest żeby istnieć od 2 tys lat
Ma dużo bardziej kontrowersyjne wypowiedzi, robicie aferę z niczego.
Pomijając to, w tym wątku jednak odpowiedział poza wstawkami rzeczowo.
@Hannahalla: bo jak zaczniesz rozumieć, to dojdzie do ciebie, że to bez sensu.
@Luigi93: 93 to twój poziom IQ w szczytowej formie?
Dzięki za info
@Luigi93: jeśli ktoś zdołał przejść przez podstawówkę, nie przyswajając podstawowej wiedzy z historii starożytności, to niewątpliwie świadczy to o jego zdolnościach intelektualnych...
https://www.wykop.pl/wpis/58284751/humorobrazkowy/
I dowody na misterium: