Aktywne Wpisy
Pask03 +20
Właśnie się rozstałem po 5 latach związku.
Czuję się #!$%@?, ale myślę, że tak będzie lepiej.
Kiedyś zbiorę siły i może napiszę coś więcej na ten temat.
#zwiazki
Czuję się #!$%@?, ale myślę, że tak będzie lepiej.
Kiedyś zbiorę siły i może napiszę coś więcej na ten temat.
#zwiazki
Trzesidzida +18
@Ark00: I mają rację.
@Ark00: No nie wiem co w tym śmiesznego. Jak ktoś tu jest śmieszny to Macedończycy.
@Ark00: A co według ciebie się stało z mieszkańcami historycznej Macedonii, wyjechali wszyscy na truskawki do Norwegii? xD Wiadomo, że przez tyle lat wszystko się wymieszało mocno ale ludzie tam mieszkający w większości będą potomkami starożytnych Macedończyków. Może zmienić się kultura i klasa rządząca, ale genetycznie do dziś
@GienekZFabrykiOkienek: a Ty myślisz że jak raz tam zamieszkali to będą tam już wiecznie? XD
Wiesz ile najazdów było na te ziemie w historii? Słowianie, hunowie/awarowie, Bułgarzy, serbowie, goci, Albańczycy. Jeśli jeszcze jacyś potomkowie Macedończyków tam przetrwali to zostali strasznie rozcieńczeni.
Wiesz w ogóle ile było migracji ludności, choćby w czasach panowania rzymu na tamtych
https://www.eupedia.com/europe/genetic_maps_of_europe.shtml
Wschodnie Niemcy wciąż mają duży udział genów słowiańskich mimo, że teoretycznie Niemcy weszli tam ponad 1000 lat temu. Węgrzy to w większości słowianie, mimo, że zostali podbici przez najeźdźców Uralu i mówią ich językiem.
Migracje ludów nie powodują, że dotychczasowi mieszkańcy pakują manatki i #!$%@?ą - Macedończycy mocno wymieszali się z innymi ludami i zeslawizowali, ale genetycznie to jednak w większości wciąż potomkowie
Tutaj masz haplogrupe https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_J2_Y-DNA.shtml która wywodzi się jeśli dobrze doczytałem z kaukazu i ludzie zaludnili praktycznie cały basen morza śródziemnego i wczesno-antycznego świata, Anatolie, lewant, ale też Grecję.
Wykres pokazuje sporą różnicę na północnej granicy Grecji.
Dodatkowo zaznaczono tam, że w Rumunii jest wyraźnie większy procent występowania tej haplogrupy niż w południowo słowiańskich krajach Bałkanów bo musieli się tam kiedyś osiedlić ludzie