Wpis z mikrobloga

#pytanie #pytaniedoeksperta #android #problem

Dzisiaj, bez żadnego konkretnego powodu (zmian w systemie, jakiegoś potencjalnego uszkodzenia itp.) mój telefon zaczął twierdzić, że jest non-stop podłączony do ładowania.

Dane: Samsung GS2, cyanogenmod 10.2, bateria oryginalna.

Objawy: po wyłączeniu telefonu pojawia się animacja ładowania baterii, po wyjęciu i włożeniu baterii telefon sam się uruchamia, ikonka stanu baterii pokazuje ładowanie (chociaż procent naładowania spada), Nova Tester nie chce się włączyć ponieważ wymaga odłączenia ładowania, systemowe info o baterii pokazuje "0s na baterii".

Co sprawdziłem: ładowarkę (bezproblemowo ładuje inny telefon), kabel usb (po podłączeniu i odłączeniu normalnie pojawia się i znika info o możliwości skopiowania plików), system (wersję którą mam zainstalowałem kilka dni temu, problem pojawił się dzisiaj, ale testowo wróciłem do cm10.1 i problem nadal występował). Wiem, że to voodoo, ale na wszelki wypadek zrobiłem "kalibrację" baterii czyli usunięcie tego pliku z historią użycia baterii.

Google nie pomaga (albo źle szukam), mirko ostatnią deską ratunku :(
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mediateh7: próbowałem full-wipe i powrotu do poprzednich wersji systemu (na których problemu nie było). Problem wydaje się głębszy niż zwykły bug w systemie, bo animacja ładowania przy wyłączonym telefonie jest od systemu niezależna.
  • Odpowiedz
@eXe1987: uszkodzone w sensie fizycznym czy elektronika? Bo w ostatnim czasie raczej żadnej potencjalnie destrukcyjnej sytuacji nie pamiętam.

My Battery Status pokazuje informację, że bateria ma 8% (system pokazuje to samo), napięcie to 3743mV czyli jak gdyby była pełna, stan baterii jest "overvoltage", a sama bateria... powoli się ładuje - jak zacząłem pisać pierwszy wpis miała 5%.
  • Odpowiedz
często wchodził wtedy sam z siebie w car mode

@eXe1987: faktycznie, gdzieś z miesiąc temu przy podłączeniu ładowarki włączył się tryb stacji dokującej, nie zwróciłem na to uwagi bo problem się rozwiązał po ponownym podłączeniu.

Intensywne dmuchanie w mikrousb powoduje wyświetlenie komunikatu o niskim stanie baterii, więc może coś jest na rzeczy - sprawdzę sprężonym powietrzem :>
  • Odpowiedz
@eXe1987: przedmuchałem gniazdko i cud: wszystko działa - status baterii "zdrowa", napięcie w normie, poprawnie reaguje na ładowarkę i kabel usb, telefon się wyłącza. Podaj na pm na który paczkomat wysłać ciechana z dedykacją :)
  • Odpowiedz