Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Ile wy robicie przerwy podczas pracy?

Pracuje od ponad roku w firmie w trybie zdalnym i zastanawiam się czy to normalne czy mój organizm nie radzi sobie z pracą przed komputerem (jest to moja pierwsza praca "biurowa").

Ustawiłem filtry, które są na Windowsie 10, równo co 1h robię 5 minut przerwy + 30minut przerwy na obiad/lunch. Pracuje po 8h, a już po 5 czuję się mega znużony, taki "brainfog", popełniam błędy w tym co robię (a wymagana jest w pracy dokładność), koncentracja spada i w ogóle nie chce mi się pracować xD

A jak już skończę po 8h to idę np. na miasto to czuję się "odrealniony" i tak dziwnie nieswojo.

Czy mój organizm nie radzi sobie z pracą przed monitorem czy to normalka? Koleżanka np pracuje po 10-12h (taka specyficzna branża) i wygląda na zadowoloną, a jeszcze po tym się uczy na podyplomówkę.

Jak jest z tym u was?

#pracbaza #zdrowie #korposwiat #lekarz #pytanie

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #60bf5a7af770ef000bed5584
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Wesprzyj projekt
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: zdarzało mi się siedzieć kilka dni z rzędu po 12-14 godzin na 100% obrotach z jedną 20-minutową przerwą na jedzenie (też specyficzna branża ( ͡° ͜ʖ ͡°)), a obecnie zdarza się też często że po 2-3 godzinach jestem znużony i nie mogę się skupić - wtedy idę spać albo zajmuję się czymś innym niż pracą, a do roboty wracam kiedy czuję się na siłach i
  • Odpowiedz
BliskiEsteta: Według mnie dobrze jest w trakcie pracy umysłowej oderwać się i porobić coś nie wymagającego myślenia, a wymagającego wysiłku fizycznego. Pracuję w laboratorium w dziale badawczo rozwojowym, i czasami robota jest mocno umysłowa, tak, że po 8 godzinach mózg paruje. W każdym razie dogadałem się z szefem, że po prostu raz czy dwa razy dziennie idę do drugiego budynku na godzinę i składam razem z działem produkcyjnym rzeczy, które zaprojektowałem.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Zależy na ile luzu daje Ci pracodawca, ale może spróbuj jakiś system pracy sobie ogarnąć, żeby się nie męczyć?
- praca rano, w południe, wieczorem albo w jakichś blikach po parę godzin.
- ogarnij sobie stanowisko pracy, żeby było jak najlepiej dopasowane do Ciebie. Biurko, krzesło, oświetlenie, sprzęt na którym pracujesz
- jedni lubią pogaduszki, huddles, ciągłe calle i pracę w takim środowisku. Inni wolą spokój i mało interakcji.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: 4 rok takiej pracy i kompletnie nie jest ze mną lepiej i się nie przyzwyczaiłem. Posiedzę godzinę / dwie i zaczynam być znużony, robić lapsy i ogólnie wszystko znajduje mi trochę dłużej xD

Szkoda, że rodzice nie zostawili mi jakieś hodowli oliwek albo psów, bo bym 10 razy bardziej wolał się tym zająć.

No i teraz akurat siedzę w omawianym IB od dwóch miesięcy, do 14-16h nie dochodzę, bo
  • Odpowiedz