Wpis z mikrobloga

@akeyo20: Ale chcesz interakcję nad stołem (np. negocjacje) czy normalnie w grze (ubijanie komuś jednostek, zajmwoanie jego terenów, itp.)
No i standardowo:
- dla ilu osób
- jaka cena
- jaka tematyka
itp.
  • Odpowiedz
@venomik: takie negocjacje byłyby chyba spoko. Od ubijania jednostek mamy Shoguna, Cywilizację i Rebelię raczej, chociaż jestem też otwarty na inne sposoby interakcji. Jakiś handel, tymczasowe sojusze itp.
Dla 2+ osób (z reguły 3-4), cena do 300zł, tematyka raczej dowolna.
  • Odpowiedz
@akeyo20:
Z gier dwuosobowych mnie parę miesięcy temu kompletnie skradło Unmatched. Sama gra zarówno jest fajna, ale jednocześnie w porównaniu do gier w stylu Hero Realms (najczęściej podawany tytuł do gier dwuosobowych z interakcją) interakcja jest pełniejsza. Jak będziesz zainteresowany to mogę opowiedzieć więcej dlaczego.
Jedyny minus jest taki, że bardzo szybko chce się kupować kolejne dodatki (ja w 4 miesiące uskładałem komplet 19 postaci), po polsku wyszło 6 w tym roku, więc nie wiadomo czy i kiedy reszta.

Poza tym Hero Realms/Star realms to dwie fajne karcianki 1 vs 1.
Do tego fajna jest Neuroshima Hex, a jeśli chciałbyś pojedynek magów to Mage Wars Akademia/Mage Wars Arena - obie wersje są świetne. Druga bardziej rozbudowana, dzieki czemu głębsza. Ale to już znacznie większa gra od wszystkiego,
  • Odpowiedz
@akeyo20: No to w obu przypadkach (Martwa zima oraz Obecność) zostaje Ci polowanie na u----i.
Gdzieś mi mignęło niby info, że Martwa Zima ma mieć dodruk w tym roku, ale na FB wydawcy nic nie ma, więc potencjalnie jednak ja coś źle pamiętam.
Natomiast ta gra dość regularnie jest dostępna na rynku wtórnym.
Masz nawet dwie oferty z ostatnich 10 dni:
  • Odpowiedz
@akeyo20: Bez liczby mnogiej ;)
W sensie - nie na forach, ale na tym jednym konkretnym. Jest mnóstwo ofert, więcej niż na facebookowym planszówkowym bazarze pod skrzydłami pegaza. To są dwa miejsca, które warto odwiedzać w poszukiwaniu używanych gier.

I jeszcze słowo o Obecności. Ten film na youtubie dobrze oddaje rozgrywkę:
https://www.youtube.com/watch?v=1yvRPvBrnEA
  • Odpowiedz
@akeyo20: ja mogę polecić Spirit Island, gra jest kooperacyjna i cały czas musicie razem ze wszystkimi graczami dyskutować co będziecie robić, komu trzeba pomóc itd.
  • Odpowiedz
@venomik: @Anlak: póki co, udało mi się wyhaczyć używkę Obecności z dodatkiem. do tego zamówiłem 7 cudów, puerto rico, pandemie i eksplodujace kotki xd. na razie wystarczy :D
  • Odpowiedz
@akeyo20: Pandemia (zakładam, że normalna wersja, nie Cthulhu, Upadek Rzymu czy Legacy) nudzi się średnio po 10 rozgrywkach, ale ma bardzo fajne dodatki (Na krawędzi jako pierwsze, później Labolatorium). Więc jak już się rozczarujesz, że nuda i powtarzalność - to wiesz co kupić.

No i daj znać jak się Wam spodoba Obecność.
  • Odpowiedz
@venomik: wiesz co, mamy generalnie dużo gier, w wiele zagraliśmy max 2 razy, bo ciągle duży wybór. celuję ostatnio w gry, gdzie zasady są na tyle proste, żeby nie trzeba było główkować po paru tygodniach/miesiącach przerwy, ale żeby też nie były banalne jakoś zbyt mocno. Kiedyś kupiłem Sid Meier's Civilization i po jednej rozgrywce (6h, z czego chyba godzina rozstawiania) średnio chce nam się wracać, bo znowu zejdzie godzina na
  • Odpowiedz
  • 0
@akeyo20 sprawdź Spartakusa lecz nie wiem czy dostaniesz gdzieś. Przed zakupem obejrzyj recenzje byś wiedział o co dokładnie w grze chodzi. Właściwie cała gra poza walka dzieje się nad stołem inus tej gry taki że musi być przynajmniej 4 graczy. Najlepiej działa z dodatkiem na 6 graczy
  • Odpowiedz