Wpis z mikrobloga

@Indiano: tak już abstrahując od przeróbki to strasznie śmieszy mnie ten ból katoli o homo związki. tak jakby nie byli pewni swojej orientacji i obawiali się, że przez ich powszechność sami staną się gejami xD
  • Odpowiedz
@Mam-na-imie-Porucznik: wydaje mi się, że katolicy nie są przeciwni związkom dlatego że obawiają się rozrostu ludzi homo tylko dlatego, że uważają, że małżeństwo jest związkiem osób dwóch płci, swoją drogą ja bym nie miał nic przeciwko, żeby w ogóle wykasować instytucje małżeństwa z prawa cywilnego, katolicy zawieraliby związki w swoim kosciele a homo w jakichś protestanckich sektach czy robiliby sobie te humanistyczne śluby czy jak to się zwie, to by
  • Odpowiedz
@okuratny22: Ten konflikt ideologiczny, tez jest udawany i podsycany przez politykow, ktorzy czerpia z tego korzysci. Jedni strasza homo, by wywolac burze , a po cichu podnosic podatki, tuszowac afery i swoja niekompetencje, a ci z drugiej strony lataja po calej Europie, twierdzac ze pali sie u nas gejow na stosach, zeby dokopac tym pierwszym, przepchnac swoja agende i dostac posadki w roznych NGOs i thinktankach, a w razie czego
  • Odpowiedz
@Docent_nauk: no tak, jest podsycany, bo dziś na sprawach światopoglądowych wygrywa się wybory, dzieli się ludzi, dla mnie akurat kwestia tych związków to temat niszowy i dosyć nieistotny, apropo jeszcze tych prześladowań gejów, nawet Gdula w swoim raporcie określił, że w Polsce istnieje bardzo powszechna tzw. konserwatywna tolerancja, gdzie zwykli ludzie naprawdę po badaniach wynikło nie są jakimiś homofobami, nie zaglądają do łóżek, ale zapewne to się powoli zmienia, bo
  • Odpowiedz
@okuratny22: dlaczego chciałbyś usuwać instytucję małżeństwa z prawa cywilnego? XD niech sobie kościół katolicki, islam czy jakakolwiek religia będzie przeciwna związkom homoseksualnym, ale niech państwo pozostanie świeckie.

Małżeństwo kościelne dwóch dojrzałych osób tej samej płci? No, niestety - to wbrew wierze. Nie da rady.
Małżeństwo cywilne dwóch dojrzałych osób tej samej płci? Jasne, dlaczego nie?

To dość logiczne
  • Odpowiedz
@ghandi92: dlatego, że mam taki pogląd, wszak małżeństwo cywilne to wynalazek napoleoński, czyli dopiero co 200 lat mu stuknęło i jego zniesienie mogłoby wiele spraw ułatwić, no chyba, że spór toczy się o samo nazywanie "związków" małżeństwami, czyli ostateczne rozwianie wątpliwości niektórych że to tylko chodzi o "wzajemne odwiedzanie się w szpitalach i dziedziczenie" a nie zawlaszcznaie pojęć :)
  • Odpowiedz
@okuratny22: ale jednak okres napoleoński to znaczący wzrost biurokracji związany z imperium XD poza tym, porównujesz obecne czasy (zapoczątkowane zdaniem wielu przez rewolucję francuską) do przeszłości... romantycznie ale wiele się zmieniło, nie? XD

• Odpowiedz
@ghandi92: to, że coś było bardzo dawno temu nie znaczy, że straciło na ważności, znaczeniu albo prawdziwości, prawa karne i cywilne w wielu stosują rozwiązania rzymskie, to co opisałem to wynalazek choćby Franków, gdzie był podział na małżeństwa kościelne i konkubinaty, przecież można się z czymś nie zgadzać, do czego każdy ma prawo, ja wyłożyłem swoją opinię
  • Odpowiedz