Aktywne Wpisy
donalejd 0
Ktoś tu wczoraj pytał czy warto się bawić tradingiem na giełdzie przy dużych zarobkach, a ja mam inny przypadek: w połowie przyszłego roku chciałabym kupić mieszkanie, mam uzbierane więcej niż połowę + rodzina da mi jakieś wsparcie. Gdzie najlepiej trzymać te pieniądze teraz żeby bardzo nie traciły na inflacji? Rozumiem, że od giełdy trzymać się z daleka?
#finanse #gielda #nieruchomosci
#finanse #gielda #nieruchomosci
spucha +373

1. Co to jest „bloatware” i po co to usuwać?
„Bloatware” to określenie na zbędne oprogramowanie fabrycznie zainstalowane w systemie, które:
- zajmuje miejsce w pamięci,
- działa w tle (często bez wiedzy użytkownika),
- zużywa baterię i transfer danych,
- potrafi spowalniać system lub ingerować w prywatność.
Więc jeśli będziemy „debloatować” dany sytem to oznacza że będziemy go oczyszczać system z takich niepotrzebnych aplikacji bez całkowitego przeinstalowywania
* Przykłady typowego bloatware
-„narzędzia systemowe” producenta, których nie da się normalnie odinstalować (np. pogoda, motywy, muzyka, reklamy w ustawieniach),
- preinstalowane aplikacje partnerów (Facebook, Booking, TikTok, LinkedIn),
- preinstalowane aplikacje Google’a jak asystent , google photos itp.
- usługi telemetrii, które zbierają dane o użytkowaniu.
#notourmattnotatki #android #systemtip
źródło: image
Pobierz-Więcej wolnej pamięci - aplikacje systemowe zajmują setki megabajtów, często działając nawet wtedy, gdy ich nie używasz.
- Mniej procesów w tle = lepsza wydajność - czystszy system działa szybciej i zużywa mniej baterii.
- Więcej prywatności – wiele aplikacji OEM (szczególnie w MIUI, Realme UI, itp.) śledzi zachowanie użytkownika na każdym kroku
- Mniej reklam i powiadomień - po debloacie znikają systemowe reklamy i sugestie.
PobierzZainstaluj aplikację Shizuku
zalecane: oficjalny release z GitHub https://github.com/RikkaApps/Shizuku
strona Shizuku https://shizuku.rikka.app/download/)
pobierz APK lub zainstaluj z Play Store.
1. Wireless debugging
Włącz Developer options (wejdź w Ustawienia → O telefonie → stuknij 7× w „numer kompilacji”).
PobierzOtwórz aplikację Shizuku → wybierz „Start via wireless debugging” → w telefonie w ustawieniach Wireless debugging wybierz „Pair device with pairing code” → wprowadź kod parowania pokazywany w aplikacji Shizuku.
PobierzUruchom Shizuku upewnij się, że pokazuje status started (aplikacja powinna być aktywna).
Otwórz aplikację Canta. Pierwsze uruchomienie poprosi o zezwolenie na dostęp przez Shizuku zaakceptuj. Canta wykorzysta binder Shizuku do wykonywania poleceń pm z uprawnieniami ADB.
PobierzW Canta przejdź do listy aplikacji - zobaczysz wszystkie zainstalowane pakiety (user i system). Canta pokazuje także rekomendacje z Universal Debloat List (oznaczenia bezpieczne/do ostrożnego użycia).
Wybierz aplikację, którą chcesz usunąć. Upewnij się, że rozumiesz jej rolę (np. „Telefon”, „Ustawienia” to nie usuwać). Canta wyświetli ostrzeżenia dla krytycznych pakietów.
Kliknij ikonę kosza / Uninstall → potwierdź. Canta wewnętrznie wykona odpowiednie polecenie (odpowiednik pm uninstall --user 0 <package> lub
PobierzPobierz Platform Tools (ADB):
developer.android.com/studio/releases/platform-tools
Podłącz telefon przez USB i w terminalu wpisz:
Aczkolwiek, da się wypieprzyć AI z telefonu tym?
Ja w Canta wywaliłem 141 pakietów tj. wszystko co w recommended i część z advanced typu rozpoznawanie i synteza mowy .
Masz na przykład :
Support components - com.google.mainline.telemetry - to telemetria systemu Android, zbieranie danych o użyciu i
źródło: 1000040536
Pobierz@NotourMATT: Shizuku z Canta działają na Samsungach?