Wpis z mikrobloga

@mtriciak33 Papierowa szybko się rozkłada, a powstaje z papieru, czyli surowca względnie prosto odnawialnego (zarówno w przyrodzie, jak i przez recykling).

Z kolei plastikowa kiepsko się rozkłada, jest niebezpieczna dla zwierząt (szczególnie morskich). Ściera się na trujący mikroplastik, który zostaje w obiegu, a powstaje z matierału trudniej odnawialnego. Nadto trzeba pamiętać, że ją faktycznie mieć i nie zgubić lub zniszczyć po dwoch razach. Zresztą samo mycie to też zużywanie cennej wody.

Obaj
@Halbr: https://brewimpact.com/blogs/news/paper-versus-plastic-straws
W telegraficznym skrócie papierowe słomki wcale nie są tak naprawdę biodegradowalne, ponadto produkcja papierowej słomki wymaga większej ilości energii, co powoduje większą emisję gazów cieplarnianych. W skrócie nie jest to takie proste i zależy od tego ile razy zostanie użyta plastikowa słomka przed jej utylizacją. Ja np używam jednej solidnej słomki od roku i póki co nie jest nawet specjalnie zjechana xD
ktoś mi odpowie o co cho? z pytaniem "co robisz z kulką po mozzarelli" mimo że ja nie kupuje takich rzeczy to wiem że ta kulka to ser do jedzenia... więc to pytanie to troll czy o co cho?