Wpis z mikrobloga

Jak wygląda dobór ciśnienia statycznego wentylatora kiedy mieszkam w bloku? Znalazłem jakąś tabelę z zakresami ciśnienia dla danej długości kanału wentylacyjnego, ale nie mam pojęcia jak się do tego odnieść w mieszkaniu
#wentylacja #remontujzwykopem #kiciochpyta
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@peterr767: żeby wypchnąć wilgotne powietrze z łazienki starczy. Nie ma co się łudzić, że to przepchnie przez całą wysokość budynku ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie do tego są te wentylatory.
  • Odpowiedz
wydajnościowo mam spory zapas - łazienka ma jakieś 6m2, wydajność wentylatora to 155m3

@peterr767: nie chodzi o łazienkę, ten wentylator na 99% przepompowuje powietrze ze sporej części mieszkania. Wątpię, że w pokojach masz osobne wentylatory. Wydajność wentylatora musiała być obliczona w projekcie bo służy dla CAŁEGO mieszkania a nie tylko łazienki. Idąc dalej do wydajności tego wentylatora została dobrana średnica kanału całego bloku oraz prawdopodobnie jakiś wentylator na wyrzutni.
  • Odpowiedz
  • 0
@asasello: no i fajnie, dzięki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Szaraban: To jest tylko i wyłącznie do łazienki, do odprowadzania wilgoci. W pozostałych pomieszczeniach są kratki wentylacyjne, otwór w łazience jako jedyny ma pociągnięty kabel do zasilania
  • Odpowiedz
  • 0
@Szaraban: Nowiutki blok, 3 lata ma. Zresztą, tak jak pisałem, w otworze jest kabel zasilający do wentylatora, podłączony do przełącznika przy włączniku światła
  • Odpowiedz
@peterr767: Idź do zarządcy i zapytaj, tak jak radzi @Szaraban. System wentylacji budynku, jak sama nazwa wskazuje jest systemem i wszystkie jego elementy muszą ze sobą współgrać, żeby system działal prawidłowo.
Poza.tym w nowym budownictwie, zazwyczaj jest wentylacją hybrydowa, a to oznacza, że żadne gówniane wiatraczki nie powinny być Ci potrzebne.
No chyba, że Twój dewelooer przycebulil i masz grawitacyjną.
  • Odpowiedz