Wpis z mikrobloga

Mirki, rozglądam się za słuchawkami na strzelnicę (wyjazd góra 4 razy w roku). Chciałbym wydać do 100 zł. Widzę jakieś aktywne (xD) za 99zł czy tam 120zł. Jest jakikolwiek sens zakupu takich "aktywnych" w momencie gdy ceny aktywnych są kilkukrotnie wyższe?
#strzelectwo #bron #strzelnica
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vivanat:
Aktywne rozsądne zaczynają się od Impact Sportów, w okolicy 200 PLN - za tą cenę są bezkonkurencyjne w kategorii cena/jakość.
Możesz też kupić pasywne douszne Peltor Combat Arms Earplugs 4.1, które tłumią słabiej od Impact Sportów, ale też dają radę i mają tryb tłumienia huku strzału przy jednoczesnym przepuszczaniu głosu, kosztują coś koło 55 PLN.

Tłumienie Peltorów:
w trybie zamkniętym SNR =
  • Odpowiedz
@vivanat: Kup sobie dobre pasywne. Aktywne w tym przedziale cenowym to kpina.

imho jeśli jeździsz na strzelnicę 4 razy do roku to kup sobie stopery w aptece, sprawdzają się dobrze a kosztują ułamek tego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@dis_gon_b_guud: No chyba, że op strzela na zamkniętej bez wygłuszenia ścian. Wtedy tylko słuchawy.
  • Odpowiedz
@vivanat: kup peltor optime II i nie wydziwiaj.. te powyżej z OLX też są ok jeśli zdecydujesz się dołożyć..
howardów i innych dziwnych nie polecam, moim zdaniem są bardzo słabe..

ps. mam nadzieję, że wiesz, że ochronniki aktywne to nie to samo co ochronniki z aktywną redukcją szumów/hałasów...
to po prostu zwykłe ochronniki z mikrofonami, które mają się wyłączać w odpowiednim momencie... a jeśli się nie wyłączą, no to współczuję..
  • Odpowiedz
@vivanat: brałbym za każdym razem earplugsy o których @Polinik mówi, mi tam dają radę na zamkniętych i otwartych strzelnicach, nawet jak zapomnisz je domknąć to CI uszu nie rozerwie w większości wypadków :P
  • Odpowiedz
@Waspin:
Polecam też takie żelowe wkładki https://pl.aliexpress.com/item/4000337139532.html
1. Też dodają tłumienia.
2. Po paru godzinach noszenia skóra pod nimi czuje się lepiej niż pod oryginalnymi.
3. Mają wycięcia na pałąk okularów - więc raz, że okulary nie są wciskane w skórę, dwa - nie powstaje przy nich szpara, przez którą hałas się przedostaje.

Parę razy zdarzyło mi się kapnąć dopiero pod domem, że nie zdjąłem słuchawek wyjeżdżając ze strzelnicy. (
  • Odpowiedz
@jacomelli: Tłumią słabo, bo gołe impacty właściwie tłumią tylko tą warstwą plastiku, który jest obudową i gąbeczką, za którą się kryje głośniczek.
Jak dowali się waty lub pianki - to jest grubsza warstwa tłumiąca.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Polinik: na te wkładki się czaję od jakiegoś czasu, bo słyszałem o nich dużo dobrego a jestem tak skonstruowany że jak jest ciepło i mam zakryte uszy to potwornie poci mi się cały łeb i mam wrażenie że inny materiał przy skórze mógłby tu pomóc. Dzięki za porady!
  • Odpowiedz