Wpis z mikrobloga

Co będzie się teraz bardziej opłacało: zostanie rentierem z nieruchomości i podatek ryczałtowy 8,5-12,5% czy osiąganie dochodów z pracy przy dodatkowym domiarze minimum 18%-19% + 9% pod przykrywką składki zdrowotnej? Jakby posłuchali tych ostatnich zaklęć o opodatkowanie kapitału a nie pracy i zrobili dokładnie odwrotnie. To jest zachęta dla Polaków do rentierstwa a zniechęcanie do pracy.
#nieruchomosci #mieszkania #nowylad #biznes #pieniadze #ekonomia
  • 19
Czym oni sa lepsi, od zwyklego czlowieka?

@qusqui21: A to jest już pytanie filozoficzne zawierające założenie, że zdaniem niektórych człowiek bogatszy jest bardziej wartościowy od biedniejszego z czym ja się oczywiście nie zgadza. Oraz że podstawą systemu powinno być dążenie do równości - z czym też się nie zgadzam.
@NaChMiNick: Dlatego tak użyteczną sprawą są darowizny w zerowej grupie. ;) Cały czas trwa przepychanka w zakresie tego co jest a co nie jest już DG, a orzecznictwo NSA w ostatnim okresie było dość liberalne. Natomiast rzeczywiście nie wiadomo w jakim kierunku to pójdzie dalej.
@kiedysniebylembordo: ja nie chce rownosci, chce zeby kapital byl opodatkowany kosztem pracy. Bo do pracy idzie sie zeby miec na dach nad glowa i jedzenie. A nie kumulowanie bogactwa, skup ziemi, skup mieszkan a cala reszta jak niewolnicy zasuwaja za coraz mniej zeby miec na te dwie podstawowe potrzeby. A rasa panow sobie odcina kupony, z pracy innych. Skapywanie bogactwa nie dziala.
@qusqui21: Rozumiem Twoje podejście. Serio. I samemu wydaje mi się, że zwiększanie obciążenia pracy to samobój i #!$%@?ństwo. Tylko, że np. dojechanie landlordów katastrem też nie zadziała, bo oni go obejdą, albo jeżeli by zadziałało to zarżnęłoby rynek najmu w Polsce. Tak źle i tak niedobrze. Dlatego ja uważam, że w pierwszej kolejności powinno się ciąć wydatki a nie napuszczać grupy ludzi na siebie. Tyle, że tak się wyborów nie wygrywa.
Dlatego tak użyteczną sprawą są darowizny w zerowej grupie

a orzecznictwo NSA w ostatnim okresie było dość liberalne

@kiedysniebylembordo: aż mi się przypomina, że NSA musi zajmować się tym czy należy zapłacić podatek czy nie w sytuacji gdy pieniądze w pierwszej grupie zostały przekazane w gotówce a nie przelewem na konto (i to chyba US "doczepił" się do osób współgospodarujących) gdzie my żyjemy ()
dojechanie landlordów katastrem też nie zadziała, bo oni go obejdą

@kiedysniebylembordo: wystarczylo by zeby musieli prowadzic działalność, jezeli maja wiecej niz +1 nieruchomosc. Juz nie mowiac o przywilejowanych grupach rolnikach, gornikach, milicji, wojsku, sedziach. Czemu ja musze robic do 65 a raczej 70 a oni sobie na dzialeczke w wieku 50 lat leca. Po #!$%@? finansowac kosciol, niech ich owieczki utrzymuja. Ja mam dosc, wracam na studia zrobic w koncu ten
@NaChMiNick: Właśnie niedawno jakiś Mirek się zastanawiał czy zgłaszać darowiznę jak robi przelew sam sobie, z konta mamy, do którego ma upoważnienie. :) I oczywiście trzeba, bo go dojadą srogo. Mnie się wydaje, że te biurwy robią to z pełną premedytacją nawet w przypadkach, w których wiedzą, że nie mają racji, bo co im szkodzi? Radcy prawni z urzędu się przewietrzą, a może akurat się uda dojechać podatnika, albo trafi się
@qusqui21: wystarczylo by zeby musieli prowadzic działalność, jezeli maja wiecej niz +1 nieruchomosc

To przepiszą na dzieci/rodziców/małżonka po rozdzielności itp żeby mieć poniżej limitu. To akurat za łatwo obejść. Z fartem Mireczku, w Rumunii ładne góry.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@kiedysniebylembordo: Zostan rentierem ale nie na ryczalt tylko wybierz progi podatkowe. Kupuj tylko nieruchomosci zamieszkale od co najmniej 5 lat i wynajmuj. Dzieki mozliwosci amortyzacji 10% ceny mieszkania rocznie przez najblizsze 10 lat bedziesz mial caly czas strate czyli zero dochodu. czyli zero skladki zdrowotnej lub bardzo niska. dochodowego tez przez 10 lat nie zaplacisz wiec cala kasa z wynajmu twoja :) i masz w dupie polski lad